Pitanje čitaoca

Jovana P. Surdulica
31. januar 2020.

Reklamirala sam proizvode trgovcima u roku od šest meseci od kupovine i to dva puta. U oba slučaja trgovac nije želeo da vrati novac. Naprotiv ubeđivali su me da nemam pravo da biram i da ja odlučujem da li će mi oni vratiti novac ili ne.  

Dakle, prihvate reklamaciju, a onda zahtevaju da uzmem proizvod u zamenu. Novac niko ne da. Šta bi trebalo da radimn u takvim situacijama i da li u tom slučaju možemo da se obratimo tržišnoj inspekciji?

 

Odgovor
Zaštitnik potrošača

Ukoliko nije prošlo šest meseci od datuma kupovine, potrošač ima pravo da prilikom ulaganja reklamacije zahteva da se nesaobraznost otkloni popravkom, zamenom, umanjenjem cene ili raskidom ugovora, odnosno, povraćajem novca.

Takođe, potrošač ima pravo da zahteva da se nesaobraznost otkloni zamenom za drugi proizvod, umanjenjem cene ili raskidom ugovora zbog istog ili drugog nedostatka koji se posle prve popravke pojavi, a ponovna popravka je moguća samo uz izričitu saglasnost potrošača. Ne možete raskinuti ugovor ako je nesaobraznost robe neznatna.

Saobraznost podrazumeva da ukoliko se u proizvod ili usluga uslovno rečeno pokvare u roku od prvih šest meseci od kupovine, potrošač ima prava da bira između popravke, zamene ili raskida ugovora odnosno povraćaja novca.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem