Pitanje čitaoca

Dragan Slavnić Niš
10. oktobar 2019.

Mislim da nas proizvođači obmanjuju tako što smanjuju količinu proizvoda u pakovanju, ali ne i cenu. Na težini su izgubili gotovo svi proizvodi. Danas ima manje supe u kesici, jogurta u čašici, pa čak i kikirikija u pakovanju nego što je to bilo ranije. Da li je to po zakonu?

 

Odgovor
Zaštitnik potrošača

Ovo je posledica činjenice da su naši zakoni prilagođeni direktivi Evropske unije, kojom je 2009. godine ukinuta obaveza da se proizvodi prodaju u standardnim pakovanjima od, na primer, 100 grama ili 1 litar. Od 2009. proizvođači mogu potpuno slobodno da određuju koja količina proizvoda će se nalaziti u pakovanju. U samoj Direktivi je navedeno da Evropski parlament smatra da je ukidanje standardnih težina korisno jer u Direktivi piše sledeće:

„Slobodne nominalne količine povećavaju slobodu proizvođača da obezbede robu u skladu sa potrebama potrošača i povećavaju konkurenciju u pogledu količine i cene“

Ukidanje propisa o standardnim pakovanjima omogućava da se na tržištu pojave manja pakovanja proizvoda prilagođena potrošačima za koje je standardno pakovanje preveliko. Na primer, umesto standardne supe u kesici za četiri tanjira, moguće je kupiti supu čiji je sadržaj dovoljan za tri, pa i jedan tanjir.

Međutim niko u Evropskom parlamentu nije pretpostavio koliko će nova sloboda doneti mogućnosti za manipulaciju

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem