"VIŠA SILA" JE PROPISANA ZAKONOM?! Vanredno stanje i epidemija jesu opravdanje za kašnjenje pošiljaka

VIŠA SILA JE PROPISANA ZAKONOM?! Vanredno stanje i epidemija jesu opravdanje za kašnjenje pošiljaka Shuterstock
sreda, 15. 04. 2020. u 13:20
Zbog povećanog broja prigovora na rad poštanskih operatora i kašnjenja uručenja poštanskih pošiljaka, obaveštavamo korisnike da je "viša sila" na koju se poslednjih dana pozivaju operatori propisana Zakonom o poštanskim uslugama, saopštila je Regulatorna agencija za elektronske komunikacija i poštanske usluge (RATEL).

Kako navode, Članom 54. Zakona o poštanskim uslugama, između ostalog, propisano je da se rokom uručenja poštanskih pošiljaka smatra vreme od prijema poštanske pošiljke do njenog uručenja, piše eKapija.

Zakon, međutim, navodi da u rokove uručenja poštanskih pošiljaka ne računaju vreme kašnjenja zbog nepotpune i netačne adrese kao i vreme kašnjenja zbog više sile, u ovom slučaju vanredno stanje i 60 satni karantin.

"S tim u vezi, član 83. ovog Zakona oslobađa odgovornosti, pa i one vezane za prekoračenje roka prenosa, za naknadu štete, ako je ona nastala usled više sile", navodi RATEL.

Uzimajući u obzir ovakve činjenice i splet vanrednih okolnosti, RATEL savetuje korisnike poštanskih usluga da se u vreme vanrednog stanja, pre slanja pošiljke, detaljno informišu kod izabranog operatora o predviđenom vremenu za uručenje pošiljaka.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem