BUDITE OPREZNI! Kupovina klime puna prevara

BUDITE OPREZNI! Kupovina klime puna prevara Shutterstock
utorak, 09. 07. 2019. u 18:16 >> 14:21
Kada kupujete klima-uređaj, ukoliko mislite da zadržite pravo na garanciju, ugradnju ne smete da poverite bilo kome. Naime, u prodavnici dobijate spisak ovlašćenih servisa koje ste u obavezi da angažujete za ovaj posao. Takođe, ono što u prodavnici nećete saznati jeste da ova usluga nije nimalo jeftina i da će vas ugradnja klime koštati u proseku oko 50 odsto od cene uređaja.

Mina Mitrović ispričala je za Zaštitnik potrošača svoje iskustvo.

- Pokvario nam se stari klima-uređaj, popravka nije bila isplativa i u jednom od najpoznatijih lanaca koji prodaju tehniku kupili smo klimu. Bila je na akciji, tako da nas je koštala oko 25.000 dinara. Na kasi su nam dali spisak ovlašćenih servisa i upozorili da, ukoliko želimo da zadržimo pravo na zakonsku garanciju od dve godine, moramo da angažujemo nekog sa spiska. Krenuli smo redom i saznali da će nas ova usluga koštati kao pola klime. S obzirom na to da već imamo ugrađene držače, izbušen zid i da stanujemo u prizemlju, verovali smo da ćemo proći nešto jeftinije. Međutim, majstor koga smo odabrali sve to nije uzeo u obzir i za 15 minuta posla naplatio nam je 85 evra - kaže naša sagovornica.

stock

 

- Suprug je kontaktirao prodavca, koji nam je rekao da ne brinemo ništa i da će nam ga poslati na adresu. Međutim ni posle 20 dana nismo dobili ništa - ogorčena je naša sagovornica. Uz sve to, majstor nam nije dao nikakav dokument prema kom mi možemo da dokažemo da smo baš njega angažovali, ali nam je saopštio da servis daje garanciju samo godinu dana, što opet nije po zakonu. Takođe, upozoreni smo da postoji još jedan uslov, a to je da taj servis mora jednom godišnje da servisira klimu, što će nas, inače, koštati još 2.000 dinara, u suprotnom, opet ostajemo bez prava na garanciju. Ne znam na osnovu čega mogu tako da nas uslovljavaju, možda ta klima neće uopšte biti korišćena toliko da bi joj bilo potrebno bilo kakvo održavanje. Naravno, sve što nam je saopšteno nigde nije napisano, niti stoji u bilo kojim uslovima kupovine - priča Mina Mitrović.Međutim, tu nije bio kraj iznenađenjima. U kutiji u kojoj je bio klima-uređaj, nigde nije bilo garantnog lista.

Ne nasedajte

Samo ukoliko vam daju pravo na produženu garanciju, dakle više od dve godine, mogu da postavljaju takve uslove
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

Predsednik udruženja Zaštita potrošača Nenad Bumbić kaže da uslovljavanje sa obaveznim servisom nije u skladu sa zakonom.

- Samo ukoliko proizvođač u specifikaciji proizvoda naglasi da je taj servis neophodan, što nije slučaj sa klima-uređajima, mogu vas uslovljavati na taj način. Svaka klima će na displeju pokazati da li je neophodna dopuna freona ili nešto drugo i u tom slučaju je u redu da kontaktirate servis. Samo ukoliko vam daju pravo na produženu garanciju, dakle više od dve godine, mogu da postavljaju takve uslove jer je produžena garancija njihova dobra volja. U periodu zakonske garancije na to nemaju pravo - objašnjava naš sagovornik.

OPREZ: Lažni serviseri uzimaju novac

Nenad Bumbić iz Zaštite potrošača upozorava na još jednu prevaru, a to je da pojedini servisi koji ne spadaju u ovlašćene koriste situaciju o obaveznom godišnjem servisu.

- Nasumično zovu ljude obaveštavajući ih da je vreme za servisiranje i upravo im prete gubljenjem garancije. Ljudi im poveruju, plate im servis, a onda, kada dođe ovlašćeni serviser, saopšti im da su izgubili pravo na zakonsku garanciju jer im je neko drugi servisirao uređaj - kaže Bumbić i savetuje građane da provere kome poveravaju servis. 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem