LETI OPASNOST VREBA I IZ BRZE HRANE: Broj bakterija u mesu može da se udvostruči, ali razne salate predstavljaju veći rizik po zdravlje potrošača!

LETI OPASNOST VREBA I IZ BRZE HRANE: Broj bakterija u mesu može da se udvostruči, ali razne salate predstavljaju veći rizik po zdravlje potrošača! Shutterstock
četvrtak, 01. 08. 2019. u 11:03
Tokom letnjih dana uvek s oprezom kupujemo brzu hranu jer verujemo da može da nam naškodi. U ovakvim slučajevima, najčešće se pominje meso. Postavlja se pitanje da li je hrana koju jedemo s nogu opasna?

Kakav nam je život, takva je i hrana - uglavnom brza. Često zbog obaveza nemamo vremena u miru da pojedemo obrok, pa se hranimo "s nogu". Meso je čest izbor, ali da li je dobar u letnjim mesecima?

- Kada je u pitanju usitnjeno meso, ono bi trebalo da se čuva na temperaturi do dva stepena, a poluproizvodi, ćevapi, pljeskavice i slično, do četiri stepena. Hladni lanac je od izuzetnog značaja jer treba uzeti u obzir da broj bakterija koji se nalazi u mesu može nekoliko puta da se udvostruči kada su u pitanju visoke temperature - rekla je dr Ivana Branković Lazić iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.

Rizik postoji, ali ako se kriterijumi čuvanja poštuju, mesta za brigu nema. Kontrole su vrlo stroge.

Meso se proverava od sirovine do gotovog proizvoda.

- Kod nas je meso izuzetno bezbedno zato što se kontroliše na adekvatan način. Pored mesa postoje i druge namirnice kao što je povrće, razne salate uz meso i one mogu da predstavljaju rizik po zdravlje potrošača, čak i opasniji nego što je samo meso - navela je Branković Lazićeva.

pexels.com

 

Veterinarska inspekcija leti češće proverava objekte u kojima se priprema hrana, uglavnom nenajavljeno, a ima i vanrednih kontrola.

- Veterinarska inspekcija je oduzela 350 kilograma hrane koja je bila bez porekla ili je bila senzorno promenjena. To se šalje na neškodljivo uklanjanje. U slučaju da potrošači prijave bilo kakvu sumnju, veterinarska inspekcija bez odlaganja izlazi na teren i preduzima mere iz okvira nadležnosti - istakao je Zoran Ivanović, načelnik odeljenja veterinarske inspekcije.

U prvih šest meseci ove godine u Beogradu je bilo 137 kontrola ugostiteljskih objekata, od kojih se 102 bave pripremom i prodajom brze hrane.

Doneto je 16 rešenja za otklanjanje nepravilnosti, a nadležnom Sudu podneto je osam prijava.

TOALET PAPIR U PLJESKAVICAMA! Inspektor otkriva sve mračne tajne fast fudova u Srbiji

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem