PREVARANTI VAM OBEĆAVAJU MUNJEVITO IZLEČENJE? Kupovinom dodataka ishrani preko interneta rizikujete zdravlje i bezbedost!

PREVARANTI VAM OBEĆAVAJU MUNJEVITO IZLEČENJE? Kupovinom dodataka ishrani preko interneta rizikujete zdravlje i bezbedost! Pixabay
ponedeljak, 05. 08. 2019. u 11:59
Onlajn nabavkom dodataka ishrani korisnici često rizikuju bezbednost i zdravlje. PKS upozorava korisnike na oprez prilikom kupovine suplemenata neproverenog porekla

Obećavaju najčešće čudotvorno dejstvo i munjevito izlečenje. Od tableta, praha, kapsula, sirupa, masti, gela - kupce deli klik na kompjuteru.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku, 1,6 miliona korisnika je kupovalo robu putem elektronske trgovine. Oko 6,6 odsto, odnosno njih 116.000 korisnika, tako je nabavljalo farmaceutske proizvode.

Pojedini bez saveta lekara i farmaceuta, pa tako rizikuju da piju neproverena, nebezbedna i falsifikovana sredstva.

Preko interneta godišnje se u Srbiji naruči oko 368.000 paketa, a procenjuje se je oko 228.000 njih, 60 odsto, prodato u nelegalnim tokovima. U legalnom prometu, 231 kompanija je u prethodnoj godini ostvarila promet dijetetskih suplemenata u Srbiji, u vrednosti od 12,2 milijarde dinara.

Shutterstock

 

- Upotreba dodataka ishrani pokazuje trend rasta, kako u populaciji zdravih ljudi, tako i kod bolesnih osoba kao dodatak terapiji - objašnjava Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaceutsku i medicinsku industriju PKS. - Sve je veći broj korisnika koji samostalno, na osnovu raspoloživih informacija u sredstvima javnog informisanja i digitalnih medija, odlučuju da počnu korišćenje nekog proizvoda.

Zbog rastućeg prometa dodataka ishrani van tradicionalnih ili legalnih kanala prodaje, korisnici dolaze u rizik da kupe nekontrolisan, falsifikovan I samim tim nebezbedan proizvod. Osim neposredne štete koja se tako nanosi budžetu, zbog neplaćanja poreskih obaveza, mnogo je važnije što ovi proizvodi ne podležu kontroli zdravstvene ispravnosti. To predstavlja veliki rizik za bezbednost i zdravlje potrošača, a pritom se stvara i nelojalna konkurencija privrednicima koji legalno posluju.

(FOTO) PREVARANTI VREBAJU NA FEJSBUKU: Umesto originalnih Salomon patika, prevarenom kupcu STIGLA JEFTINA KOPIJA

Glavni mamac je to što su takvi dodaci lako dostupni, često su i jeftiniji i oglašivači im pripisuju lekovita svojstva. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da se dijetetskim proizvodima ne mogu pripisivati svojstva prevencije, tretiranja i lečenja bolesti, niti se pozivati na takva svojstva. Potrošači su pritom uvereni da farmaceutski oblici vitamina, minerala i biljnih proizvoda ne mogu imati štetno dejstvo na organizam čoveka. O mogućim sadejstvima sa hranom, lekovima i drugim dijetetskim proizvodima potrošači i ne razmišljaju.

Pixabay

 

- Kupovinom dijetetskih suplemenata koji nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije, bilo u nelegalnim radnjama ili putem interneta od neregistrovanih privrednih subjekata ili individualnih prodavaca, korisnici rizikuju da kupe nebezbedne i nekontrolisane proizvode, često i falsifikate ili dijetetske suplemente sa nedozvoljenim supstancama, čime mogu ozbiljno da ugroze svoje zdravlje - upozorava Mirjana Vučićević.

- Iskustva privrednika, članica naše Grupacije za proizvodnju, uvoz i distribuciju dijeteskih suplemenata, jesu da su proizvodi koji se koriste kao dodaci ishrani u velikoj meri i u zabrinjavajućem procentu u nelegalnom prometu. Uzorkom od samo deset fejsbuk i 17 instagram stranica došli smo do 4.420 neregistrovanih dijetetskh suplemenata. Njihova vrednost, bez utvrđenog lagera je 7,8 miliona dinara. To je i neplaćenih 176,9 miliona dinara za registraciju proizvoda.

POTROŠAČ VIŠE NEĆE BITI U PODREĐENOJ ULOZI: Ovo su promene koje je doneo novi Zakon o trgovini!

Posebno su specifični dodaci ishrani namenjeni sportistima. Oni do kupaca dolaze posebnim kanalom prodaje - kroz teretane, fitnes centre. Kupuje ih velika ciljna grupa, rekreativni sportisti, pre svega mlad.

Shutterstock

 

- Problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata ne brine samo nas. I mnogo razvijenije zemlje, preko svojih regulatornih agencija, redovno upozoravaju korisnike da budu izuzetno obazrivi prilikom upotrebe bilo kog dijetetskog suplementa - dodaje Mirjana Vučićević. - U Republici Srbiji je na snazi Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda kojim se reguliše ova oblast.

Pravilnik, između ostalog, propisuje procedure upisa svakog dijetetskog proizvoda koji se nalazi u prometu u bazu podataka Ministarstva zdravlja. Notifikaciji u Registar dijetetskih proizvoda Ministarstva zdravlja prethode kategorizacija i stručno mišljenje Farmaceutskog fakulteta i stručno mišljenje o zdravstvenoj ispravnosti ovlašćene laboratorije.

Kriminilasitička policija upozorava: Svaki treći bude prevaren

Mikailo Tijanić iz Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije upozorava da svaki treći građanin koji kupi robu preko interneta, ne samo dijetetske suplemente već i lekove i medicinska sredstva, bude prevaren, jer je najmanje trećina te robe falsifikat.

Falsifikovani suplementi obično nastaju u improvizovanim laboratorijama, bukvalno podrumima, a često se dešava da uopšte nemaju aktivnu supstancu ili čak da sadrže neke materije koje su štetne po zdravlje.

- Ne treba se voditi samo cenom proizvoda i kupovati robu koja je jeftinija, od nepoznatih prodavaca koji nisu vrednovani ili nemaju dobru ocenu od strane korisnika. Bilo bi dobro da se prate i određeni forumi gde ima ocena korisnika - kaže Tijanić.

Informer

 

Pazite šta kupujete preko intreneta

Veliki broj građana, svih starosnih dobi, koriste dijetetske suplemente, pa je neophodno da se svede na minimum ponuda i mogućnost kupovine dijetetskih suplemenata koji nemaju dozvolu za promet.

- Neophodna je stalna edukacija opšte javnosti u ovoj oblasti, kako bi upotreba dijetetskih suplemenata postala bezbedna, kontrolisana i racionalna - kažu u PKS. - Saradnja i koordinacija svih državnih institucija, uz podršku privrede je ključni segment u borbi sa nelegalnim prometom dijetetskih suplemenata.

Čak i kada građani imaju razumevanja za aktere sive ekonomije, to ne abolira državu obaveze da od sive ekonomije zaštiti sebe, privredne subjekte koji posluju u skladu sa propisima, i naravno same građane koji nemaju svest o štetnim posledicama koje siva ekonomija prouzrokuje na kvalitet njihovog života, niti na to koliku nelegitimnu korist akteri sive ekonomije ostvaruju.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem