TRŽIŠNI INSPEKTORI ŠTITE POTROŠAČE UZ NOVA OVLAŠĆENJA: Nesavesne trgovce loviće kao tajni kupci!

TRŽIŠNI INSPEKTORI ŠTITE POTROŠAČE UZ NOVA OVLAŠĆENJA: Nesavesne trgovce loviće kao tajni kupci! Branko Pantelić
utorak, 06. 08. 2019. u 10:44
Do sada su tržišni inspektori morali da pokažu legitimaciju, ali od sada to pravilo više ne važi

Inspektori imaju nova ovlašćenja i mogućnosti. Tržišni inspektori odnedavno imaju mogućnost da kao tajni kupci obilaze radnje i beleže uočene nepravilnosti, od toga da li je radnja pravno registrovana do neizdavanja fiskalnih računa, pogrešne gramaže i svega onoga što nam se može dogoditi prilikom kupovine.

Mogućnost kontrole bez najave, koja je preuzeta iz mađarskih propisa, pruža novi zakon o trgovini, koji je stupio na snagu 30. jula ove godine.

- Tržišni inspektor je ovlašćen da, kada posumnja da neki subjekat obavlja neregistrovani rad ili ne izdaje račune, upotrebi taj metod prikrivene kupovine. To znači da postupa kao potrošač, ne pokazuje legitimaciju pre kontrole, nego se tek po obavljenoj kupovini predstavlja - kaže Mirjana Damjanović, načelnica odeljenja za kontrolu prometa i zaštitu potrošača.

Darko Cvetanović

 

Sami prodavci kažu da nemaju apsolutno nikakvih problema sa novim zakonom.

- Smatram da je to normalno, svaka radnja treba da poseduje fiskalni račun, te ne vidim zašto bi se ljudi žalili zbog toga - kaže prodavačica Tamara Ponjavić.

Kad se sve sabere, deluje da će najveći problem imati inspektori, jer nije lako ostati neprimetan pod budnim okom iskusnog prodavca.

- U principu, oni se uvek prepoznaju na prvu loptu. U 99 odsto slučajeva kao prodavac lako mogu da procenim ko je inspektor a ko nije - dodala je.

Zoran Sinko

Željko Rakić

Od ove godine, prikrivena kupovina biće novi alat za borbu protiv sive ekonomije.

- Zaduženje tržišnog inspektora je da pregleda prodajni prostor, vozila koja služe za trgovinu ili se njima prevozi roba, da vrši uvid u poslovne knjige i evidenciju, identifikuje lica koja se bave trgovinom, da uzima izjave, da naloži vanredni popis robe, naredi da se uzmu uzorci, čak može da zatraži od suda da odobri kontrolu nekog stana ako sumnja da se tu vrši prodaja neke robe - kaže Željko Rakić, načelnik Odeljenja za trgovine i razvoj konkurencije ispred Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

PRIJAVITE NASRTLJIVE TRGOVCE Niko nema pravo da vas natera na kupovinu

- Do sada nismo imali efikasan metod za borbu protiv nelegalne trgovine putem društvenih mreža i interneta, a ovo je metod za otklanjanje nelojalne konkurencije onima koji poštuju sve zakone  - ističe Rakić.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem