UREĐUJE SE ONLAJN TRGOVINA! Novi zakon donosi bezbedniju kupovinu putem interneta!

UREĐUJE SE ONLAJN TRGOVINA! Novi zakon donosi bezbedniju kupovinu putem interneta! Informer
utorak, 06. 08. 2019. u 14:36
U Srbiji je prošle godine robu preko interneta kupovalo 1,8 miliona građana, što je 50 odsto više nego 2015. godine

Najviše se kupuju odeća i sportska oprema, dok se u svetu kupuju knjige, filmovi i video igre. Novi Zakon o elektronskoj trgovini u primeni je od 30. jula ove godine i trebalo bi da obezbedi adekvatnu zaštitu i onima koji kupuju putem interneta.

Od pre nedelju dana donet je set novih zakona o trgovini koji su uskladili Srbiju sa evropskom direktivom i u digitalnoj sferi, ističe specijalista za zaštitu podataka o ličnosti i e-trgovinu Tijana Žunić Marić.

Novi Zakon o trgovini i Zakon o e-trgovini izjedančavaju zakonsku regulativu sa nečim što je postojalo u praksi.

- Elektronske prodavnice su sada zakonski prepoznate kategorije. Uvek je jedino sigurno kupovati od registrovanih elektronskih prodavnica. Registrovana elektronska prodavnica mora da bude pravno lice ili preduzetnik - rekla je Žunić Marić.

Promo

 

Na sajtu registrovanih e-prodavnica se mogu naći podaci kao što su imejl, broj telefona, PIB, matični broj, što su obavezni elementi. Neregestrivani trgovci ne ističu sve pomenute informacije, već samo podatke za kontakt.

- Ukoliko kupujete od neregistrovanog trgovca, vi sebe dovodite potencijalno u veliki problem. Onemogućavate sebi čitav set prava koje potrošač inače ima, npr. pravo na odustanak. Pravo na odustanak znači da, kada obavite kupovinu preko registrovanog trgovca u e-prodaji, imate 14 dana od dana kada ste primili robu da odustanete od kupovine bez bilo kakvog razloga i vama će se vratiti novac- naglašava Žunić Marić.

Neke prodavnice imaju i oznake poverenja, što znači da su one prošle određene testove o usklađenosti sa zakonom, zbog čega su kupci još sigurniji prilikom kupovine. 

- U elektronskoj prodaji morate da date kupcima sve moguće informacije koje bi imao neko i kada uđe u maloprodaju. Veoma je važno da, kada ukupno sagledate sajt, ništa nije nameštano tako da kompromituje transparentnost koju morate da obezbedite potrošaču - kaže Žunić Marić.

printscreen

 

Tržišni inspektori kao detektivi 

Veliki problem u e-trgovini je inspekcijski nadzor, pre svega neregistrovanih trgovaca. Sada se u nova ovlašćenja inspekcije navodi i mogućnost "prikrivenog kupca" - inspektor ne mora da se predstavi i pokaže nalog prilikom kontrole, može da se predstavi kao kupac. Tako se prikupljaju određeni dokazi za pokretanje prekršajnih i drugih postupaka.

E-trgovina u fokusu inspektora

Fokus prikrivene kupovine, koju omogućava novi Zakon o trgovini, upravo je na prodaji putem interneta odnosno preko društvenih mreža. Ukoliko neko ostavi samo broj telefona, nemoguće je utvrditi o kome se radi ili mu uručiti nalog za inspekcijski nadzor.

"Znači, ovo je jedini način - da se on pozove telefonom, da se poruči roba ili da tržišni inspektor ode na adresu koja je ostavljena i da na taj način dokaže da se neko bavi nelegalnom trgovinom ili da ne izdaje fiskalni račun", objašnjava za RTS Željko Rakić, načelnik Odeljenja za trgovinu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kazne za lica koja nisu registrovala e-trgovinu kreću se od 50.000 do 500.000 dinara.

Još jedno novo ovlašćenje inspekcije je da vlasniku sajta može naložiti da određeni sadržaj, u šta spada prodaja robe na crno ili prodaja robe koja nije prošla sve neophodne kontrole (suplementi, lekovi, hrana), ukloni u roku od dva radna dana.

Neregularnosti u e-trgovini građani uvek mogu prijaviti tržišnoj inspekciji.

Novim zakonima je e-prodavnicama koje posluju u inostranstvu omogućeno da izražavaju cene u stranoj valuti, ali i obaveza da se izražavaju u dinarima.

- Elektronske prodavnice se ranije nisu dovoljno razlikovale od fizičke prodaje. Imali smo paradoks u zakonu, gde su minimalni tehnički uslovi, koji su bili obavezni za prodavnice u fizičkoj prodaji, morali biti obezbeđeni i u elektronskoj prodavnici, što je bilo apsurdno, zato što elektronska prodavnica ne mora da ima skladište, magacin - rekla je Žunić Marić.

Što se tiče reakcija trgovaca na nove zakone, Žunić Marić ističe da trgovce najviše brine novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji će početi da se primenjuje od 21. avgusta, jer su standardi izuzetno visoki. 

TRŽIŠNI INSPEKTORI ŠTITE POTROŠAČE UZ NOVA OVLAŠĆENJA: Nesavesne trgovce loviće kao tajni kupci!

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem