KREDITNU KARTICU KORISTITE ODGOVORNO: Ovo je šest zlatnih pravila za ugodnu kupovinu i lakšu otplatu!

KREDITNU KARTICU KORISTITE ODGOVORNO: Ovo je šest zlatnih pravila za ugodnu kupovinu i lakšu otplatu! Public
utorak, 06. 08. 2019. u 15:59
Priznajte, platne kartice postale su deo našeg života. Taj mali komad plastike omogućuje nam da kupujemo lako, plaćamo čak i kada nemamo dovoljno novca, podelimo sumu na rate.

Kada koristite kreditnu karticu, Vi zapravo posuđujete novac za kupovinu koju ćete obaviti sada, a otplatiti u budućnosti. 

Naravno postoje osnovna pravila koje morate poštovati prilikom korišćenja kreditne kartice kako biste izbegli neželjene situacije, ovo su šest zlatnih pravila pomoću kojih će plaćanje kartica biti dobar način za kupovinu.
 

1. Uvek proverite Vaš mesečni izvod 

Na kraju meseca, dobićete izvod koji prikazuje Vašu kupovinu, odnosno ukupan iznos koji dugujete i minimalni iznos koji morate platiti. Na izvodu proverite da li su sva zaduženja i plaćanja tačno prikazana.

pexels.com

 


 

2. Kupuj samo ono što ti je dostupno

Kupujte samo one stvari koje možete priuštiti i koje možete otplatiti u razumnom vremenskom roku. Ako znate da nešto sebi ne možete priuštiti, ne kupujte to. 
 

3. Uplati više od minimuma

Svaki put kada možete, uplaćujte više od minimalnog iznosa duga. Ovim ćete smanjiti vreme potrebno za otplatu duga po kreditnoj kartici i u isto vreme uštedeti plaćajući manje kamate. Ukoliko platite ukupan iznos duga nećete platiti nikakve kamate. Međutim ako platite samo minimalni iznos, kamata će biti obračunata na preostali iznos duga.

 4. Neotplaćeni dug održavajte malim

Kod upotrebe kreditne kartice važno je da svoje obaveze prema istoj izmirite na vreme. Ukoliko nemate uplatu koja pokriva vaše dugovanje i kamatu koju treba da platite, ulazite u nedozvoljen minus koji nikako nije prihvatljiv. Zadužujte se samo onoliko koliko možete otplatiti u datom vremenskom okviru.

UKRALI SU VAM KARTICU NA MORU? 7 saveta koji će vam sačuvati novac

5. Redovno plaćajte rate

Nemojte preskočiti otplatu ili kasniti sa otplatom, kako ne biste plaćali dodatne naknade i kamate. Ukoliko Vam datum dospevanja obaveza ne odgovara probajte u banci da promenite datum koji Vama više odgovara i koji je u skladu sa Vašim potrebama.

Shutterstock

 

6. Budite svesni naknada koje plaćate

Prilikom izbora kartice važnu ulogu za korisnike igra kamata koju ćete plaćati, kao i trošak izdavanja i održavanja kartice. Upoznajte se sa visinom kamate i ostalim naknadama po Vašoj kreditnoj kartici i pročitajte opšte uslove o korišćenju kartice. 

Savet: Pre potpisivanja ugovora sa bankom, pažljivo pročitajte ugovor koji vam banka daje. Detaljno razmotrite sve opcije i nađite napovoljniju za vas. Kreditna kartica treba da vam olakša kupovinu i omogući lakšu otplatu, a ne da Vam bude glavni izvor finansijskih problema, stoga je koristite pametno i umereno.

(INFOGRAFIKA) AKO PODIŽETE KREDIT, OVAJ TEKST MORATE DA PROČITATE: Ista suma, isti rok, a razlika i po 110.000!

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem