UKIDANJE REGISTRACIONIH NALEPNICA? Koštaju nas milione, a korist nikakva

UKIDANJE REGISTRACIONIH NALEPNICA? Koštaju nas milione, a korist nikakva informer.rs
ponedeljak, 19. 08. 2019. u 11:08
Jedna od preporuka NALED-ove "Sive knjige 11", koja sadrži 100 preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva za pojednostavljenje administrativnih procedura, jeste i da se ukinu registracione nalepnice za automobile, motore i traktore

Razlog je u tome što nalepnice nemaju veliku upotrebnu vrednost, a svake godine građani i privreda imaju značajne troškove.

Nalepnica koja se na automobilima lepi u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla jedan je od obaveznih elemenata registracije i potvrda da vozilo može učestvovati u saobraćaju.

Na njoj su ispisani registarski broj automobila, datum isteka registracije i oznaka registracionog područja, odnosno podaci koji već postoje na registarskoj tablici, saobraćajnoj dozvoli i u evidenciji MUP-a.

Public

Potpredsednik NALED-ovog Saveta za e-upravu Aleksandar Blagojević objašnjava da se za izdavanje nalepnice za automobile plaćaju dve takse u ukupnom iznosu od 440 dinara.

- S obzirom na to da se u Srbiji svake godine registruje najmanje 1,8 milion motornih vozila, dolazi se do računice da građani i privreda godišnje izdvoje gotovo 800 miliona dinara za nešto što nema veliku upotrebnu vrednost osim da saobraćajac vizuelno proveri da li je automobil registrovan ili kao podsetnik vlasniku o datumu isteka registracije - kaže Blagojević. 

Svetska iskustva

Praksa s registracionim nalepnicama u svetu je veoma raznovrsna. U nekim zemljama nalepnice nikad nisu uvedene, a ima država u kojima je obavezno da se one zalepe na vetrobransko staklo ili registarsku tablicu automobila. Ima i zemalja u kojima su registracione nalepnice bile obavezne, ali su potom povučene iz upotrebe, a to je slučaj u Holandiji i Velikoj Britaniji, tako da se u tim država provera registracije, odnosno plaćanja poreza, sada obavlja elektronski, ukazao je Blagojević, ističući da u većini zemalja u regionu registracione nalepnice ne postoje.

- Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnika o registraciji smanjili bi se nepotrebni administrativni troškovi, a samim tim i cena registracije i vreme sprovođenja procedure, što bi sve donelo značajne uštede.

Umesto nalepnica, smatra Blagojević, dobro rešenje za informisanje vozača o približavanju roka za obnovu registracije bilo bi da ih sistem e-Uprave informiše mesec dana unapred putem imejla ili SMS poruke i preko svog portala.

- To bi i za državne organe imalo praktičnu korist, s obzirom na to da bi raspolagali ažurnim kontaktima građana - imejl-adresa i broj mobilnog telefona, a zadatak vlasnika motornih vozila bio bi da unesu kontakte na portalu ukoliko žele da dobiju obaveštenje - smatra Blagojević.

Sasa
19.08.2019. / 12:09

Ma ovi u evropi ludi sto imaju nalepnice i sto bez nalepnice ne mozes ni parkirati auto na ulici a kamo li voziti

Dobrivoje Pavlovic
19.08.2019. / 12:32

Apsolutno se slažem da treba ukinuti nalepnice. Zalažem se da saobraćajne tablice imaju trajni vek kada je vlasnik isto lice.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem