(VIDEO) POTROŠAČKA KORPA IZMEĐU TEORIJE I PRAKSE: Koliko nam zaista novca treba da preživimo mesec?!

(VIDEO) POTROŠAČKA KORPA IZMEĐU TEORIJE I PRAKSE: Koliko nam zaista novca treba da preživimo mesec?! Shutterstock
utorak, 20. 08. 2019. u 12:10 >> 13:44
Potrošačke korpe mere našu ličnu potrošnju i životni standrad. Da bi se napunila minimalna korpa u koju stane oko 50 proizvoda, u aprilu ove godine, bilo je potrebno oko 37.000 dinara, ili 61 odsto prosečne zarade. I po statistici minimum kalorija za radnog čoveka je 2280, računica je Ministarstva trgovine

Sa potrošačom korpom u kupovinu ide samo statistika.

- Ja nisam vodila statistiku, ja govorim iz prakse. Minimalno je hleb, mleko i neko povrće i voće - rekla je anketirana građanka.

Za drugu građanku minimalne stvari su hleb, mleko, jogurt. "Hleb, meso i povrće, a ostalo koliko ima", smatra treća sagovornica. 

Potrošačke korpe mere našu ličnu potrošnju i životni standrad. Da bi se napunila minimalna korpa u koju stane oko 50 proizvoda, u aprilu ove godine, bilo je potrebno oko 37.000 dinara. Ili 61 odsto prosečne zarade. Zanimljiva je zvanična računica.

Koliko je u vrednosnom smislu potrebno novca da bi se kupile određene namirnice i priuštile određene usluge da bi radni čovek, bilo koji čovek mogao da se reprodukuje kao radno sposobno biće. To znači da je minimum dnevne potrošnje kalorija 2.280", kaže Mladen Radović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prosečna potrošačka korpa ima 75 stavki i uz osnovne namirnice sadrži poneku kartu za bioskop, pozorište, večeru u restoranu, a košta 71.000 dinara. Da podsetimo, prosečna plata je oko 55.000.

- Može se videti da je minimalna korpa prilično restriktivnija i to u tim nekim drugim delovima koji, nisu nužni.Kultura, obrazovanje, sport itd. Ono što je nužno - hrana, saobraćaj, električna energija, stan, grejanje, to je svakako stavka koja mora da se nađe i u jednoj i u drugoj korpi - kaže Radović.

AP PHOTO

 

Razlika između teorije i prakse

Dušan Uzelac sa portala "Kamatica" kaže da kada se namire osnovni troškovi za puku egzistenciju, nema se za neku edukaciju, neko kulturno uzdizanje, za sve one sadržaje koje, mnogim građanima predstavlja luksuz - da izađu u pozorište, bioskop, da odu na neki kulturni događaj, ili sa druge strane, da češće obnove svoju garderobu.

Da bismo kupili litar ulja potrebno je da radimo 19 minuta, za kilogram čokolade tri sata, za televizor osam dana, a da bismo kupili automobil niže klase jednu godinu, pet meseci i 14 dana.

- Što se tiče letovanja rasprodati su svi aranžmani još u februaru, prodate su ekskluzivne destinacije, a sa druge strane onda pogledate reklame gde se oglašava odloženo plaćanje od 300 dana za obične stvari kao što su prehrambene namirnice - rekao je Uzelac.

VAŽNO JE ŠTA JEDEMO: Od pokvarene hrane u EU godišnje umre više od 5.000 ljudi, ovo su neki od načina kako nas varaju!

Potrošačka korpa se više od deset godina obračunava za tročlanu porodicu.

Dakle, sve što smo čuli i videli, još jednom potvrđuje da prosečno postoji samo u svetu statistike, a u stvarnom životu, i kupuje se i troši, kako reče sagovornica sa početka priče, iz prakse, svako iz svoje. 

PADA CENA CRVENOG ZLATA: Prodavci trljaju dlanove, povoljnija cena privukla veći broj kupaca

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem