KUPILI BISTE STAN, A NEMATE ZA UČEŠĆE: Ovih šest saveta pomoći će vam da rešite problem

KUPILI BISTE STAN, A NEMATE ZA UČEŠĆE: Ovih šest saveta pomoći će vam da rešite problem Shutterstock
sreda, 04. 09. 2019. u 12:39
Čak iako imate idealne uslove za stambeni kredit, i ogromnu želju da kupite svoj stan, često se desi da vas ukoči onih 20 odsto učešća koje banke traže

Ukoliko vam je ta stavka jedino što vas deli od svog krova nad glavom, evo nekoliko trikova kako da joj dolijate.

Da preciziramo, reč je o savetima koji su s pravne strane legalni, a dodatno, ima i opcija stambenog kredita gde nećete morati da date novac za učešće.

Hipoteka

Učešće nije potrebno ukoliko imate nepokretnosti koje mogu biti podobne za banku da se osiguraju u što većem obimu sa svojim založnim pravom (na primer podižete stambeni kredit od 25.000 evra, a hipoteku stavljate na neku drugu nekretninu, vašu ili od bilo kog trećeg lica, čija je vrednost znatno veća od iznosa kredita koji dobijate npr. 60.000 evra). Tačnije, hipoteka bi trebalo da bude najmanje 30 odsto vrednija od traženog iznosa kredita.

To može biti i stan vaših roditelja, ili nekretnina koju već imate u vlasništvu, a dodajete je kao kao dodatno sredstvo obezbeđenja. Stručnjaci za nekretnine ujedno su saglasni da je možda ovo i najidealnija opcija.

Informer

 

Stan preko Građevinske direkcije Srbije

Ukoliko planirate da kupite stan koji je gradila Građevinska direkcija, prednost je što ona svojim budućim kupcima odobrava beskamatne pozajmice za kupovinu stana u iznosu do 20 odsto vrednosti stana.

I to tako, što im taj iznos vraćate od povraćaja PDV (ako ste kupac prve nekretnine), na dva načina - deo nakon refundacije PDV-a, a preostalo može da vrati sa rokom otplate do 10 godina, bez kamata i dodatnih troškova oko realizacije pozajmice.

Kredit u dinarima

Da, dinarski stambeni krediti odobravaju se bez učešća. Međutim, caka je što su najsličniji keš kreditima, odnosno, reč je o zajmovima koji kraći rok otplate i skuplji su. Dosta skuplji.

Ubediti procenitelja i vlasnika od koga kupujete

Taktika je da pronađete stan i dogovorite sa sa prodavcem da vas sačeka za novac dok vam banka ne odobri kredit. Procenitelj u međuvremenu, stan od 45.000 evra procenjuje na 55.000. Kako ste već konkurisali kod banke za 80 odsto vrednosti stana, odnosno onih 45.000, tu razliku od 10.000 prikažete tako kao da ste platili investitoru na ruke (ili sklopite sa njim ugovor), a činjenica je da mu niste ništa dali.

Najvažniju ulogu ovde ima procenitelj, ali i dobra volja vlasnika da vam pomogne.

Shutterstock

 

Uzmite keš kredit

Podignete prvo gotovinski kredit, pa tek onda stambeni, međutim morate biti svesni da biste u tom slučaju istovremeno otplaćivali dve rate. A kao što smo gore i naveli, keš krediti su uglavnom najskuplja opcija.

Prijatelji, braćo, kumovi

Mnogi naši sugrađani odluče se za ovu opciju - da pozajme novac. Nije preporučljivo, ali je opcija. Posebno ako uzimate mali kredit, odnosno manji iznos, učešče je nekada oko 6-7.000 evra, možda neko iz vaše okoline ima tu sumu koju je spreman da vam da, i naravno, da se dogovorite kako da mu vratite.

STANOVI SVE SKUPLJI, A KUPACA SVE VIŠE: U Beogradu na vodi za 123 kvadrata plaćeno 973.888 evra

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem