HRVATI SE PRAVDAJU, NISU PREVARILI FRANCUZE: Na toj aplikaciji 20 odsto objekata ne postoji!

HRVATI SE PRAVDAJU, NISU PREVARILI FRANCUZE: Na toj aplikaciji 20 odsto objekata ne postoji! Shuterstock
utorak, 10. 09. 2019. u 16:28
Mučni početak letovanja dvanaest francuskih studenata koji su preko Booking.com platforme rezervisali luksuznu hvarsku vilu, a dobili zapušteno, prazno zemljište nije ostao bez odjeka

Brojni iznajmljivači kažu kako su im se javljali njihovi stari gosti, u čudu raspitujući se kako se tako nešto moglo da dogodi? 

Moglo je lako, brzo i s tendencijom ponavljanja, pojašnjavaju iznajmljivači tvrdeći da se ovaj incident, po zakonu gledan kao krivično delo prevare, mogao sprečiti da je platforma Booking.com tokom registracije lažne hvarske vile, od iznajmljivača tražila rešenje o kategorizaciji objekta.

(VIDEO) HRVATI ZAVRNULI TURISTE ZA DEBELE PARE: Iznajmili vilu za 6.420 evra, dočekali ih kamioni i bageri!

Zahtevna procedura

Detalji mehanizma pevare pojašnjava istaknuti privrednik, vlasnik luksuznog hotela i nekoliko vila za iznajmljivanje. On misli da bi država zakonskim okvirom pod hitno trebalo da uvede red na turističkom tržištu. Pa njime Booking.com naterati da od iznajmljivača prilikom prijave traži rešenje o kategorizaciji. Pojednostavljeno rečeno, svaki čovek ima ličnu kartu, s podacima o identitetu. Za turistički objekat gledano, takva lična karta bilo bi rešenje o kategorizaciji.

- Ako pitate Booking.com zašto su do pre nekoliko godina kao osnovni uslov za oglašivanje tražili rešenje o kategorizaciji, a sada to više ne traže, sigurno nećete dobiti odgovor. Razlog je isključivo u njihovom profitu.

printscreen

 

Slučaj na Hvaru je samo jedna od mnogobrojnih prevara kojih će biti sve više. A biće ih ako Booking.com bude dopuštao ilegalnim i nepostojećim iznajmljivačima, da nepostojeće i nekategorizovane objekte i dalje budu stavljali na svoje stranice. U tome je bit problema - objasnio je vlasnik hotela.

I tako se rade prevare, upravo takva je zadesila francuske studente. Čim su uplatili novac, recimo da je to bilo šest hiljada evra, 1.200 eura je u obliku provizije selo na račun Booking.coma.

PREVARANTI VREBAJU KOD ONLAJN REZERVACIJA: Nude nepostojeće vile, na internetu lažiraju čak i recenzije

Ostatak od 4.800 evra je došao u ruke prevaranta, lažnog iznajmljivača koji je račun najverovatnije otvorio putem off shore kompanije na Kajmanskim ili Devičanskim ostrvima. On možda u ovom trenutku sedi u JAR-u, Kini ili na Aljasci, možda i u nekom malom hrvatskom selu, i istom metodom vara nekoga drugog gosta, na nekom drugom kutku sveta.

Spasavanje obraza

- Zato i ne čudi da je Booking.com odlučio francuskim gostima vrati celi iznos uplaćenog novca. Na takav su način spašavali obraz, pokušavali da umanje štetu koja u pitanje dovodi njihov način rada. Usudio bih se reći kako u ovom momentu na Booking.comu ima oko 20 posto objekata koji nemaju rešenje o kategorizaciji. Svaki taj objekat može da bude potencijalna prevara u većem ili manjem obimu-upozorava hotelijer.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem