ZATVOR ZA PREVARANTE: Iznajme stan za 300 evra, pa ga izdaju četiri puta skuplje!

ZATVOR ZA PREVARANTE: Iznajme stan za 300 evra, pa ga izdaju četiri puta skuplje! printscreen
četvrtak, 12. 09. 2019. u 13:33
Švedska je odlučila da stane na put iznajmljivanju stanova "na drugu ruku", i da one koji se usude na takv posao pošalje u zatvor

Često se stan čija cena rentiranja na tržištu iznosi realnih 300 evra, izda od vlasnika višestruko skuplje, pa se cifra popenje i na 1.300 evra.

Zatvor je samo jedna od mera koju planira Švedska da uvede kako bi regulisala tržište nekretnina, a Zakon o iznajmljivanju treba da stupi na snagu 1. oktobra. Svako ko iznajmljuje stan iz druge ruke, bez odobrenja, a uz to naplaćuje previsoku stanarinu, kriv je za delo koje po zakonu koji stupa na snagu sledećeg meseca i može da donese do dve godine zatvora, piše u novom zakonu.

Ranije, takvo ponašanje nije bilo krivično delo i bilo je uglavnom sankcionisano raskidom ugovora i prevremenom otplatom obaveza. Jedan od razloga za ovakav potez je manjak stanova na tržištu, i dodatno, to što se oni koji su na raspolaganju ne koriste pravilno. Prevare su zato česte u celoj Švedskoj, posebno u oblastima gde je taj nedostatak izražen, kao što je Stokholm.

Pixabay

 

Sagovornik M. J. koji već godinama živi u glavnom gradu Švedske, kaže da i njegovo iskustvo potvrđuje da je problem u malom broju stanova za iznajmljivanje ali i stanova samom vlasništvu.

Sve to uticalo je na proceduru iznajmljivanja koja je prilično komplikovana jer je činjenica da u Švedskoj osoba može da kupi stan ali kada kupi stan zapravo ne kupi stan već kupi pravo da živi u tom stanu i kupi deo firme koja je vlasnik zgrade.

Pri tom svaka zgrada ima kućni savet koje je pravno telo i koje je vlasnik te zgrade.

Kada osoba u toj zgradi kupi stan, kupi udeo i u tom kućnom savetu i samim tim je njegov deo. On uslovno rečeno postaje vlasnik:

- Kada vlasnik želi da iznajmi stan u zgradi na prvu ruku, on mora da pita svoje suvlasnike, odnosno firmu tj. kućni savet da li mu dozvoljavaju da on iznajmi stan. Oni mu dozvole, potpiše se ugovor sa osobom koja iznajmila stan i tako se iznajmi stan na prvu ruku, obično na godinu dana - kaže M.J.

DETALJNA ANALIZA SRPSKOG TRŽIŠTA NEKRETNINA: Najskuplji stan na kredit u Beogradu koštao 3.722 evra po kvadratu, u provinciji ČETIRI PUTA JEFTINIJI

Taj rok se poštuje jer svake godine mora da se pita kućni savet da li je u redu da stan bude izdat.

- Ono što se međutim, često dešava jeste da osoba koja je iznajmila stan od vlasnika ponovo iznajmi stan. Tada se dupliraju cene je tolika potražnja za stanovima da oni koji bi inače koštali sa troškovima oko 300, 400 evra iznajmljiju se za 1.200, 1.300 - priča M. J.

Ranije, kada bi se to otkrilo, bilo je samo upozorenje, uz gorenaveden gubitak ugovora i iseljenja, a sada će te osobe moći da odu i u zatvor.

STANOVI SVE SKUPLJI: Evo kakve su cene u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, i Kragujevacu

Sagovornik ističe da se ni ovaj Zakon za osobe koje su iznajmile stan od vlasnika neće lako implementirati, i da će biti potrebno vreme, upravo zbog nedostatka resursa.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem