NOVI ZAKON NAPRAVIO REDOVE NA BENZINSKIM PUMPAMA: Niko ne čeka na gorivo, evo šta se kupuje!

NOVI ZAKON NAPRAVIO REDOVE NA BENZINSKIM PUMPAMA: Niko ne čeka na gorivo, evo šta se kupuje! shutterstock/Informer
sreda, 23. 10. 2019. u 15:45
Prva neradna nedelja U Crnoj Gori je prošla. Sledeća će, kažu, već biti lakša, a građani će nakon mesec ili dva, to već sasvim normalno prihvatiti.

Ova prva donela je, kako se uverio i novinar CdM-a, ogromne gužve na benzinskim pumpama, jer su građani na njima kupovali sokove, alkohol i cigarete.

Radnica na jednoj benzinskoj pumpi rekla za CdM da su imali višestruko više prometa nego ostalim danima, da "sitninu nabavljaju tokom celog dana", i da ne pamti da se na pumpi tokom celog dana čeka u redovima kako bi se nešto kupilo.

Ali, svaka novina je takva. Iako se dugo najavljivala za prvu neradnu nedelju, građani nisu bili baš spremni, ali, će se vremenom navići.

Sa ovim je saglasan i politički analitičar Predrag Drecun. On za CdM kaže da je neradna nedelja odlična odluka.

 - Mislim da na ovoj odluci treba istrajati. Ukoliko i bude negativnih efekata, mislim da će ih trgovci amortizovati ekonomskim aktivnostima koje prethode nedelji. Verovatno ćemo u bliskoj budućnosti imati pojačane aktivnosti petkom i subotom u prodavnicama, tako da ne verujem da će trgovinski lanci na duže staze biti na gubitku - jasan je Drecun.

Prema njegovim rečima, ovo je stvaranje nove navike, za šta je potrebno neko vreme.

- Trebalo bi na ovome istrajati jer su ovo pravila koja poštuje savremeni svet i ne možemo da se ne usklađujemo sa tim normama. Siguran sam da će negativni efekti biti brzo neutralisani, a moguće je da budu čak i dobri za prodavnice jer neće plaćati prekovremeni rad nedeljom. Za prodavnice je važno da imaju obim prodaje koji su imali ranije. Ova odluka je dobra i zbog ljudi koji su proizvodni faktor, a koji moraju da odmore. Ovo je odlična odluka - istakao je Drecun.

Neradna nedelja je pokrenula lavinu komentara. I dok građani i sindikati pozitivno ocenjuju zakonsko rešenje kojim je ovo pitanje regulisano, Unija poslodavaca je pokrenula ovo pitanje pred Ustavnim sudom.

- U predmetu ocene ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini u toku je prethodni postupak u kojem se ispituju procesne pretpostavke neophodne za vođenje postupaka i pribavljaju potrebnih mišljenja i dokumentacije - saopšteno je nedavno CdM-u iz Ustavnog suda.

Unija poslodavaca očekuje da neradna nedjelja bude ukinuta i traži da se svaki privrednik u Crnoj Gori pusti da oceni da li je u njegovom interesu da radi nedeljom.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem