KUPOVINOM LEKOVA PREKO INTERNETA UGROŽAVATE ŽIVOT: Svaki drugi je falsifikovan i toksičan!

KUPOVINOM LEKOVA PREKO INTERNETA UGROŽAVATE ŽIVOT: Svaki drugi je falsifikovan i toksičan! Informer
četvrtak, 24. 10. 2019. u 18:28
Da je kupovina leka preko interneta ili oglasa opasna, sada je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija

Svaki drugi lek koji se prodaje na internetu je falsifikovan i potencijalno toksičan. Najviše i najčešće se falsifikuju citostatici, antibiotici i antidepresivi. Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva i predstavnik Srbije u regulatornim telima Saveta Evrope kaže za RTS da je lek lek, a suplement dodatak ishrani.

Pavle Zelić je, rekao da je reč o globalnom problemu i da podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je svaki deseti lek na tržištu lažan.

U EU i Srbiji je taj procenat značajno manji. Sve ono što se prodaje mimo apoteka predstavlja veliki rizik za zdravlje, jer se falsifikatori ne libe da često i toksične materije stave u te proizvode. Najblaža stvar koja se može desiti je izostanak terapijskog dejstva.

Kada pacijent očekuje za sebe i za svog bližnjeg očekuje da će mu takav lek rešiti neki težak oblik kancera, to se ne desi. Tu imamo od izostanka terapijskog dejstva do tragičnih posledica", naveo je Zelić.

Prema Zelićevim rečima, postoji odlična saradnja nekoliko državnih organa – inspekcijskih službi Ministarstva zdravlja, policije, carine i Agencije za lekove, koja u laboratoriji može da proveri kakav je proizvod koji se nađe na terenu.

- Veoma je bitna i edukacija. Bitno je da pacijenti sami prijave ukoliko primete neku nepravilnost - istakao je Zelić.

Važno je, kako je napomenuo, napraviti razliku između leka i suplementa.

- Suplement je dodatak ishrani, oni ne mogu da leče, lek je lek, on ima dug put dolaska na tržište. Tu pacijenti često budu u zabludi šta je lek, a šta dodatak ishrani. Tu je ključna uloga i tu ih pozivamo da se obrate stručnjacima i farmaceutima u apotekama da se tako pravilno informišu - istakao je Zelić.

U apotekama u Srbiji, dodaje Zelić, nema falsifikovanih lekova.

- Ukoliko idete van tog legalnog lanca, idete na svoju odgovornost, ali informacije koje vam neko plasira preko društvenih mreža i sajtova praktično mogu da dovedu u zabludu pacijenta, a kada uđete u apoteku, sve je u redu sa lekom - rekao je Zelić.

Dosta se smanjila, kako je naveo, prodaja lekova na pijacama.

- Drugi problem je što se na tezgama pojavljuju lekovi sa isteklim rokom trajanja, i to se falsifikuje. Promeni se rok. Zamislite lek koji stoji na visokim temperaturama, plus mu je istekao rok, mi ne znamo kakve su razgradne materije u tom leku. Dolazimo do negativnih efekata toksičnosti. Pozivamo pacijente da ne padnu u iskušenje da sami sebi to urade", naglasio je Zelić.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem