ONLAJN KUPOVINA OKRENULA NJUJORK NAOPAČKE: Poremetila je saobraćaj, povećala zagađenost vazduha, evo kako!

ONLAJN KUPOVINA OKRENULA NJUJORK NAOPAČKE: Poremetila je saobraćaj, povećala zagađenost vazduha, evo kako! Pixabay
utorak, 29. 10. 2019. u 15:45
Kupovina putem interneta poremetila je saobraćaj u Njujorku, bezbednost na putevima, ali i zagađenost vazduha, pokazala su ispitivanja Gradskog instituta za saobraćaj

U Njujork, naime, svakog dana stiže milion i po paketa sa robom kupljenom preko interneta, ali probleme s robom kupljenom na takav način imaju i svi veći gradovi u svetu.

Porudžbina putem Amazona počinje pritiskom na jedno dugne tastature na kompjuteru, a dva dana kasnije, a uz doplatu i istoga dana, paket stiže na određenu adresu. To izgleda veoma jednostavno, ali ispitivanja koja su obavljena pokazala su da firme koje se bave isporučivanjem tako kupljene robe imaju bezbroj problema kojima je pozabavio "Njujork tajms".

Da bi se na vreme isporučila roba poručena preko interneta, velike kompanije koje se bave takvom trgovinom imaju bezbroj problema.

Gužve u saobraćaju

Kamioni sa robom koju treba isporučiti parkiraju se u dva reda i čak na raskrsnicama u Njujorku, pa je policija registrovala samo prošle godine 471.000 prerkšaja zbog parkiranja što je za 34 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

Glavni put za kamione koji treba da uđu na Menhetn vodi preko mosta Džordž Vašington kada ulaze iz pravca Nju Džersija, gde su inače najbliža skladišta i taj put je najzagušeniji u celoj zemlji. Kamioni koji se kreću prema mostu voze 23 milje na sat, što je pet milja sporije nego pre pet godina.

Usporavanju saobraćaja doprineli su i automobili koji voze kao "uberi", ali najviše usporavaju kamioni, tako da automobili u najprometnijim delovima Menhetna voze brzinom od sedam milja na sat, koliko brzo se kreću i oni koji trče po parkovima i trotoarima, a što je za 23 odsto sporije nego početkom decenije.

Borba za skladišta

Četvrti poput Red Huka u Bruklinu, inače, zauzela su skladišta za čuvanje robe koja treba najbrže da se isporuči. Trenutno se na periferiji Njujorka grade skladišta na oko 185.800 kvadratnih metara. Na toj površini će biti izgrađeno i najveće skladište u SAD. Samo Amazon je tokom leta sagradio dva nova skladišta.

Neverovatne promene su za kratko vreme pogodile Njujork, jer su privatni trgovački lanci koji prodaju samo putem interneta sagradili svoja skladišta i svoje mreže distribucije robe bez građevinskih dozvola, pa čak i bez znanja gradskih vlasti, otkrili su novinari "Njujork Tajmsa"

Vlasti se trude da pronađu nova skladišta i da obezbede barem parking za kamione da ne bi remetili gradski saobraćaj, pre svega kretanje gradskih autobusa. Jedno od rešenja za isporuku robe je i korišćenje vodenih puteva, jer Menhetn je okružen vodom.

Prosečne isporuke njujorškim domaćinstvima su se utrostručile od 2004 do 2017, prema podacima Instituta za praćenje kretanja.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem