NA CRNOJ LISTI STE KREDITNOG BIROA?! Evo kako da obrišete podatak o kašnjenju u otplati kredita

NA CRNOJ LISTI STE KREDITNOG BIROA?! Evo kako da obrišete podatak o kašnjenju u otplati kredita Informer
sreda, 06. 11. 2019. u 14:17
Svakom dužniku koji zakasni sa uplatom rate po osnovu bilo kog kredita duže od dva meseca, kašnjenje se evidentira u izveštaju Kreditnog biroa, gde ostaje tri godine od momenta potpunog izmirenja obaveze

Nakon toga brišu se svi podaci o toj usluzi uključujuci i kašnjenje i oni se više ne pojavljuju u izveštaju. Kreditni biro nema uticaja na podatke u izveštaju kao ni na odluku o odobrenju usluge.

Ali, svaki građanin može lako sam, i to besplatno, da proveri svoj status u Kreditnom birou i, ukoliko vidi da banke prikazuju neko njegovo kašnjenje u otplati koje je starije od tri godine, može i lično da traži da se ono izbriše iz njegovog izveštaja.

Milan Brković, rukovodilac Kreditnog biroa, ističe za Bankar.rs da ta institucija ne odlučuje o odobrenju usluge.

- Takozvane “crne liste” dužnika nemaju nikakve veze sa Kreditnim biroom. Isključivo je banka ta koja odlučuje hoće li nekome odobriti zaduženje ili ne. Podaci u izveštaju Kreditnog biroa su samo refleksija obaveza klijenata prema bankama koje jedino donose odluku o odobrenju usluge. Izveštaj sadrži podatke o tome kolika su zaduženja klijenta i da li je bio uredan u njihovom izmirivanju - navodi Brković.

On dodaje da svi građani imaju pravo da jednom godišnje dobiju besplatno izveštaj Kreditnog biroa, ličnim dolaskom ili putem sajta (da naprave nalog na sajtu Udruženja banaka Srbije i pošalju upit). Izveštaj se može tražiti i više puta, ali se nakon prvog svaki sledeći naplaćuje.

Evo šta se nalazi u izveštaju Kreditnog biroa

– u koliko banaka klijent ima tekući račun (ne navodi se u kojoj banci ili bankama ima račun)
– koja sve zaduženja klijent ima (dozvoljeni minus, kreditna kartica, kredit, lizing..)
– kada je kredit odobren
– početak otplate kredita i rok za kraj otplate kredita
– koliko iznosi mesečna rata po svakom zaduženju
– ostatak duga u tom trenutku
– koliko iznosi ukupno zaduženje klijenta
– da li je i kada poslednji put klijent bio u docnji sa otplatom nekog zaduženja
– datumi kada su za klijenta rađeni izveštaji Kreditnog biroa

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Vojkan
13.06.2020. / 19:15

Molim Vas objasnite mi zasto me je kreditni biro odbio kad nikada do sada nisam uzimao kredit Da li je moguce da sam odbijen zaro sto sam do skoro bio u rajfajzen banci i tamo imao dozvoljeni minus koji sam izmirio..ali mi jenoperater iste rekao da tek za 7 dana moze da minugasi racun kao i dozvoljeni minus... Da li je moguce da zato sto jos nisam dobio potvrdu DA BIVSOJ BANCI NISTA VISE NE DUGUJEM DOBIJAM POTVRDU TEK 15.06.2020.…? MOLIM VAS OBAVESTITE ME DA LI JE TO PROBLEM ZBOG KOG SAM JA ODBIJEN ZA KREDIT U DRUGOJ BANCI HVALA VELIKO

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem