SPREČENO MASOVNO TROVANJE GRAĐANA: Sa rafova prodavnica skinuto 35 tona pokvarene hrane

SPREČENO MASOVNO TROVANJE GRAĐANA: Sa rafova prodavnica skinuto 35 tona pokvarene hrane Shutterstock
četvrtak, 07. 11. 2019. u 12:57
Inspektori su sa rafova sklonili i velike količine mleka, jaja, testenina, brašna, ulja, ali i alkoholnih i bezalkoholnih pića kojima je istekao rok ili su mikrobiološki neispravni

Veterinarska inspekcija sprečila je trovanje građana jer je u prvih osam meseci ove godine zaplenila i uništila neverovatnih 34,5 tona hrane životinjskog porekla, od toga samo mesa 28,5 tona.

Inspektori su sa rafova sklonili i velike količine mleka, jaja, testenina, brašna, ulja, ali i alkoholnih i bezalkoholnih pića (pogledajte tabelu).

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je neupotrebljiva hrana nađena u više mesara, samoposluga, prodavnica delikatesa, ribarnica, pijaca, ugostiteljskih i objekata brze hrane, kao i na drugim mestima gde se prodaju životne namirnice.

Brašno i ulje na listi

- Pored mesa i prerađevina, uništeno je 470 kilograma ribe i proizvoda od ribe, 86.707 komada jaja, 22 kilograma meda i 2.805 kilograma ostale hrane životinjskog porekla.

Razlog povlačenja hrane je najčešće istek roka trajanja proizvoda i manjkavosti u obradi i njihovom čuvanju, ali i mikrobiološka neispravnost - napominju u ministarstvu i dodaju:

- U istom periodu, poljoprivredni inspektori su sa rafova sklonili čak 896 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla. Zbog nedostatka analiza na bezbednost hrane i neodgovarajuće deklaracije iz prodaje se najviše povlačilo brašno, testenine, zamrznuto povrće, ulje, margarin i čaj. Takođe, zbog neodgovarajuće deklaracije ili isteklog roka povučeno je iz prodaje i 41.512 litara alkohola i alkoholnog pića i 2.955 litara bezalkoholnog pića.

Stručnjaci upozoravaju da je bajata i bakteriološki neispravna hrana veoma opasna po zdravlje ljudi, a marljivim radom inspekcije sprečeno je trovanje građana. Nažalost, napominju oni, jedan deo problematičnih namirnica sigurno je našao put do potrošača.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ističe da postoji velika mogućnost da inspektori nisu pronašli svu problematičnu hranu.

Oprezno sa hranom

- Gotovo sigurno su se na našim trpezama našle namirnice koje ne bismo smeli da jedemo! Najgore od svega je to što građani ne znaju u kojim prodavnicama su otkrivene nepravilnosti. Preko je potrebno da inspekcija iznese u javnost imena trgovaca koji prodaju bajatu i pokvarenu hranu.

Samo tako će građani znati koje prodavnice da zaobilaze u širokom luku, a na taj način će se nesavesnim trgovcima drastično smanjiti prihod i biće adekvatno kažnjeni za ono što su učinili. Treba izdvojiti veća sredstva iz budžeta kako bi inspekcija češće "češljala" markete, pijace, mesare i druge objekte gde se prodaje hrana - smatra Papović.

Infektolog dr Žarko Ranković ističe da je inspekcija uradila odličan posao i da kontrole treba da budu još češće kako bi se izbegla masovna trovanja.

- Kod namirnica kojima je istekao rok trajanja postoji realna mogućnost da se razviju patogene bakterije koje mogu dovesti do razvoja crevnih infekcija. S obzirom da hranu uglavnom jede cela porodica, u ovakvim situacijama nisu retke porodične epidemije, čak ni epidemije sa većim brojem obolelih.

Kod jaja se najčešće javlja "salmonela", dok je meso verovatno bilo kontaminirano nehigijenskim rukovanjem. Mleko i sir su takođe jako podložni kvarenju i nikako se ne smeju konzumirati posle isteka roka trajanja - kaže dr Ranković.

InformerDN

 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem