VIŠESTRUKA KORIST OD JEFTINIJEG GORIVA: Uz redukciju akciza smanjila bi se cena, a povećala prodaja?!

VIŠESTRUKA KORIST OD JEFTINIJEG GORIVA: Uz redukciju akciza smanjila bi se cena, a povećala prodaja?! shutterstock/Informer
petak, 08. 11. 2019. u 13:01
Kamioni u tranzitu kroz Srbiju mogli bi da toče u našoj zemlji više goriva što bi uticalo da privreda bude znatno konkurentnija, a potrošnja tečnog naftnog gasa (TNG), kao ekološki najprihvatljivijeg goriva, bila bi znatno uvećana

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović dodaje na ovu ocenu da bi zato bilo dobro menjati akciznu politiku, navodeći podatke da je ukupan udeo prihoda od akcize na gorivo u budžetu Srbije proteklih godina bio između 11 i 13 procenata.

- TNG je ekološki najprihvatljivije gorivo i na raspolaganju je građanima Srbije, a ima najveću akcizu u Evropi - kaže Mićović.

Smatra da postoji prostor za redukciju akciza što bi smanjilo cene za dizel koji se koristi u industriji, poljoprivredi i građevinarstvu i imalo pozitivne efekte na privredu.

Sadašnja akcizna politika nesporno ostvaruje značajan prihod republičkom budžetu jer su ukupna zahvatanja države u ceni goriva izmedju 55 i 65 procenata, kaže Mićović.

- To je značajan udeo jer više od pola cene litre goriva uplaćujemo državi u budžet kada kupujemo na benzinskoj stanici - kaže on.

Međutim, kamioni se, objašnjava, snabdevaju gorivom negde usput, a ne u Srbiji jer kupuju jeftinije gorivo i imaju povraćaj PDV-a.

Zapadna Srbija toči gorivo u BiH, dok na jugu kupuju u Makedoniji koja sa malim državnim zahvatanjima pravi problem svim državama u okruženju, smatra Mićović.

Ukupna potrošnja goriva u Srbiji već više godina ipak beleži rast što on objašnjava rastom ekonomije i prihoda.

Znatno brže raste potrošnja dizela, nego benzina i TNG-a, kaže, a rast potrošnje dizela od pet odsto objašnjava potrošnjom u industriji, poljoprivredi i građevini.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem