KREDITI DODATNO POJEFTINJUJU: Smanjenje referentne kamatne stope, prostor za povoljnije kreditiranje

KREDITI DODATNO POJEFTINJUJU: Smanjenje referentne kamatne stope, prostor za povoljnije kreditiranje Shutterstock
petak, 08. 11. 2019. u 14:20
Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je odluku o smanjenju referentne kamatne stope na 2,25 odsto, čime se otvora dodatni prostor za pojeftinjenje dinarskih kredita za privredu i građane, rekao je ekonomista Đorđe Đukić

On smatra da su se, nakon novembarskog pada šestomesečnog belibora sa 3,11 na 2,14 odsto, stekli uslovi i za smanjenje referentne kamatne stope jer tekuća inflacija iznosi 1,1 odsto i niža je od projektovane, dodajući da takva odluka NBS ne bi ugrozila stabilnost deviznog kursa.

U prethodnih dvanaest meseci građani su zahvaljući padu belibora bili u poziciji da malo osetnije smanje trošak otplate keš kredita, naročito oni koji su kredite podizali ne pitajući za cenu.

To je bilo najizraženije kod kredita sa visokim kamatnim stopama za turistička putovanja i kupovinu automobila koji su iznad nivoa dohotka domaćinstva. Sada su ti građani u prilici da se zaduže po nižim kamatnim stopama da bi otplatili skuplje kredite", ističe Đukić.

Kod gotovinskih kredita, koji su u Srbiji već godinama najzastupljeniji, sagovornik N1 očekuje tendenciju daljeg pada kamatnih stopa, koje se trenutno kreću u rasponu od 9,86 do 19,50 odsto. Najniža kamatna stopa za refinansirajuće kredite je 9,02 odsto, dok je najviša na nivou od 17,43 odsto.

Đorđe Đukić naglašava da su banke u Srbiji izuzetno likvidne, dok su međunarodni faktori vezani za ekspanzivnu politiku Evropske centralne banke i njene nekonvencionalne mere monetarne politike koje će biti primenjene u segmentu otkupa aktive na finansijskom tržištu.

"Šestomesečni euribor za koji se vezuju stambeni krediti indeksirani u evrima već nekoliko godina je u negativnoj zoni, a sva predviđanja govore da će se takav trend nastaviti i u narednoj godini", kaže Đukić.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem