MICOTAKIS ZARATIO SA BANKARIMA: Racija u grčkim bankama zbog dogovaranja naknada

MICOTAKIS ZARATIO SA BANKARIMA: Racija u grčkim bankama zbog dogovaranja naknada Reuters/Michalis Karagianis
petak, 08. 11. 2019. u 18:07
Grčki regulator za zaštitu konkurencije potvrdio je danas da je sproveo raciju dan ranije u svim vodećim bankama u toj zemlji, u okviru istrage o saradnji između kreditora.

Inspektori su izvršili pretres u sedištima Nacionalne banke, Pireus banke, Evrobanke, Alfa banke, Atika banke i u kancelarijama Grčke bankarske asocijacije, saopštili su bankari, a prenosi agencija Rojters.

Regulatorna komisija, koja je nezavisno telo, sprovela je racije bez presedana, jer nastoji da utvrdi da li su banke bile u dosluhu kada je reč o naknadama za izvršenje transakcija, navode isti izvori.

"Provere su odraz zabrinutosti Komisije za zaštitu konkurencije u vezi s tim da su preduzeća pod istragom možda bila umešana u antikonkurentske prakse horizontalne saradnje", navodi se u saopštenju regulatora.

Racije, koje su planirane nedeljama, predstavljaju prvi korak u slučajevima gde mogu postojati indicije antikonkurentskih praksi, dodaje regulator.Pojedini bankari su u izjavi za Rojters tvrdili da su racije politički motivisane.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je prošlog meseca pozvao banke da ukinu povećanja naknada za niz usluga.

Grčki ministar za razvoj Adonis Georgijadis je poručio danas da vlada nema nikakve veze sa racijama i da je regulatorna komisija nezavisan organ.
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem