NEMAČKI SAJT MOBILE. DE PUN PREVARANATA: Evo kako je Goran Gerić ostao i bez para i bez automobila

NEMAČKI SAJT MOBILE. DE PUN PREVARANATA: Evo kako je Goran Gerić ostao i bez para i bez automobila Informer DN
četvrtak, 14. 11. 2019. u 13:48
Goran Gerić je samo jedna od žrtava prevare preko sajtova za kupovinu automobila poput mobile.de. Najčešće žrtve su osobe koje žive van Nemačke i EU

Ukoliko kupujete automobil preko nemačkog sajta mobile.de, postoji velika verovatnoća da ćete biti prevareni i da ćete na najneverovatniji način ostati i bez novca i bez kola. Upravo je tako prošao Goran Gerić kada je preko pomenutog sajta hteo da kupi automobil "VW pasat".

Prodavačica kola mi je tražila kao garanciju da sam sebi uplatim novac preko "Vestern juniona". Ne znam kako, ali ga je neko ubrzo podigao, a ona je nestala
Goran Gerić

U svojoj ispovesti za Potrošački savetnik Goran je ispričao kako ga je nasamarila izvesna Melina iz Švedske. Štetu nije nadoknadio, ali želi da podeli svoje iskustvo za nauk drugima da ne prođu kao on.

Gerić se dogovorio da kupi automobil od osobe koja je rekla da se zove Melina i da je iz Švedske. Ona mu je dostavila fotografije svog pasoša i lične karte, a usput je stigla i da se požali kako je imala loša iskustva pri prodaji automobila i da ima puno neozbiljnih kupaca.

- U to vreme ona je bila u Švedskoj, a u Nemačkoj je radila do pre nekoliko meseci, pa je tamo ostavila vozilo koje sam hteo da kupim. Rekla mi je da je dolazila jedanput da proda taj auto, ali se kupac nije pojavio, a ona je potrošila pare na avionsku kartu. Zbog toga je rekla da hoće da ima neku sigurnost da ću doći.

Informer DN

PREVAREN: Goran Gerić

Tražila mi je da uplatim novac preko "Vestern juniona" na svoje ime. Znači ne na njeno, nego da ga uplatim sam sebi. Ona će proveriti na zvaničnom sajtu "Vestern juniona" po mom imenu i videće da li je uplata legla i to će joj biti garancija - ispričao je Gerić.

Upozorili ga

Njemu je predlog zvučao razumno jer je bio potpuno siguran da niko osim njega ne može da podigne novac uplaćen na njegovo ime. Ipak je, kako kaže, hteo da proveri da li sme da kaže Melini svoje puno ime i prezime.

brojka: 2.400
evra izgubio je Goran Gerić

- Pozvao sam "Vestern junion" u Beogradu i pitao da li smem da joj dam svoje ime. Rekli su mi da ne dajem ni ime ni prezime, ništa, jer može da falsifikuje dokumenta. Upozorili su me da nikako ne smem da joj dam ni broj uplate, jer može da podigne novac umesto mene.

Nakon toga, Gerić je uplatio novac samom sebi, i to sumu od 2.400 evra.

- Posle sat-dva od uplate javio samo joj da sam uplatio novac i da dolazim u ponedeljak po auto. Pitala me je kako se zovem, ali joj nisam rekao. Ipak, kada me je pozvala, rekao sam joj da se zovem Goran. Rekla je da će proveriti, ali se ubrzo požalila da nema dovoljno podataka za to i da će pokušati da mi veruje.

Informer DN

 

Isplata u EU

Gerić joj je poslao fotografiju potvrde o uplati, da bi ona bila sigurna da je novac uplaćen.
- Slikao sam samo vreme i datum, bez šifre, bez imena i prezimena pošiljaoca - kaže Gerić.

Nekoliko sati nakon što je vlasnici vozila javio da je novac uplaćen, Goran je na "Vots apu" primetio da više nema Melinine fotografije. Tada je otišao do "Vestern juniona", gde su ga obavestili da je novac podignut. Goran je zahtevao informacije o osobi koja je novac podigla i posle 20 dana od prijave dobio je izveštaj da je novac isplaćen u Duizburgu. Slučaj je prijavljen policiji.

Informer DN

 

Jedna varijacija od mnoštva prevara

Iz udruženja "Zaštita potrošača" kom se Goran Gerić obratio za pomoć kontaktirali su s "Vestern junionom" s pitanjem kako je moguće da novac podigne neko kome nije namenjen.

- U kompaniji "Ten Fore", zastupniku "Vestern juniona" u Srbiji rekli su da je slučaj varijacija jedne od brojnih prevara, pri čemu prevarant uslovljava pošiljaoca da pošalje transfer novca kako bi dokazao da ima dovoljno sredstava da kupi određenu robu, u ovom slučaju automobil.

Onog trenutka kada žrtva podeli detalje o izvršenoj transakciji sa prevarantom kao dokaz o uplati, prevarant ima sve informacije o transakciji koje su mu potrebne, uključujući i jedinstveni broj transakcije (MTCN) kao i detalje o primaocu kako bi napravio lažni identifikacioni dokument i preuzeo sredstva - kaže Nenad Bumbić, predsednik ovog udruženja, i savetuje da novac preko servisa za transfer šaljete samo osobama koje poznajete i kojima verujete.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs


 

Mile
23.06.2020. / 11:06

korisna informacija . zasto infrastruktura (Vestern Union) ne preuzme odgovornost za to.?

Nenad
09.09.2020. / 22:34

Ne nasedaj te za male pare ne moze se kupiti dobar auto.u ovom slucaju ponude su obicno takve ne realne

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem