BANKARI NE BIRAJU SREDSTVA DA NAMAME KLIJENTE: Ne uzimajte kredit zbog jeftinih poklona i vaučera!

BANKARI NE BIRAJU SREDSTVA DA NAMAME KLIJENTE: Ne uzimajte kredit zbog jeftinih poklona i vaučera! Shutterstock
ponedeljak, 18. 11. 2019. u 12:41
Banke u Srbiji masovno dele sve i svašta kako bi privukle nove klijente, ali i da bi ih privukle da se baš kod njih zaduže, pa dele telefone, novac i vaučere za popust

Dokaz za to da banke više ne biraju način da se domognu klijenata i uvale kreditne proizvode jeste što sve više njih koje posluju na srpskom tržištu dele raznorazne poklone ili vaučere. Stručnjaci upozoravaju građane da se nikako ne vode darovima od par hiljada dinara, već da banku biraju po drugim kriterijumima, u zavisnosti od ličnih potreba.

Nikako se ne smete voditi poklonima od nekoliko hiljada za odabir banke, a još manje za uzimanje kredita. Dejan Gavrilović, 'Efektiva'

Jedan od najdrastičnijih primera jeste to što je nedavno Adiko banka poklanjala mobilni telefon svima koji podignu keš kredit određenog dana, ali uslov je bio da ta pozajmica bude veća od 600.000 dinara. Reč je o telefonu čija je vrednost na tržištu oko 80 evra, što je za banku simboličan trošak, koji će vratiti kroz naplatu održavanja kredita, koje naplaćuje svakog meseca.

U Erste banci, umesto telefona, dele vaučere za popust prilikom kupovine u "Vin-vin" radnjama, za sve klijente kojima je odobren kredit. Onima koji uzmu gotovinsku pozajmicu iznad 600.000 dinara sledi dodatni vaučer u vrednosti od 6.000 dinara.

Jeftina preporuka

Osim borbe za kreditno ropstvo, banke trguju i dovođenjem novih klijenata. Tako, na primer, Unikredit banka će vas nagraditi ako joj dovedete novog klijenta i za to ćete dobiti 3.000 dinara. Na ovaj način možete preporučiti četiri osobe i zaraditi oko 100 evra.

Predsednik udruženja bankarskih klijenata 'Efektiva' Dejan Gavrilović upozorava građane da se nikako ne smeju voditi poklonima od nekoliko hiljada dinara i da im to ne sme biti presudno za odabir banke, a još manje za uzimanje kredita.

- Kada se uzima kredit, proučavaju se uslovi poput kamate, provizije, perioda otplate, a nikako zato što će neka banka dati poklon uz pozajmicu. Ne mora da znači, ali vrlo lako u drugoj banci na kamati se može uštedeti mnogo više nego što taj poklon vredi - upozorava Gavrilović.

Shutterstock

 
Pristrasni zbog novca

Što se tiče preporuke banke preko prijatelja, takođe treba izbeći zamku unovčavanja preporuke.
- Nikako nemojte da odaberete banku samo da biste prijatelju omogućili da zaradi nekoliko hiljada. Taj novac se potroši odmah, a izbor banke je dugoročna odluka. Banka se ne bira po nečijoj preporuci, već prema svojim potrebama i samoj ponudi banke. Koliko god da vam je taj neko blizak, ipak sami proučite sve detalje. Onaj ko uzima od banke novac ili vaučer ne može da bude nepristrasan, već iz interesa preporučuje nešto što možda i nije povoljno - kaže naš sagovornik.


Nije svejedno kako birate banku i kredit


Stručnjaci sa finansijskog portala 'Kamatica' naglašavaju da na teritoriji Srbije posluje 26 banaka, pa novim klijentima nije lako da se odluče za onu koja najviše odgovara njihovim potrebama. Oni daju nekoliko parametara kojima se treba voditi kada birate banku, ali i pitanja na koja morate da odgovorite kada se odlučujete za podizanje keš kredita.


Kako izabrati banku?

* Ako imate potrebu da banku posećujete češće, najbolje je da izaberete onu u blizini kuće ili posla. Takođe je jako bitno i radno vreme.

* Dobro se informišite o cenama usluga koje biste koristili, kao i o ceni održavanja računa i izdavanja kartica.

* Ukoliko ste navikli da račune plaćate u ekspozituri ili da podižete novac na bankomatima, prvenstveno vas zanima koliko ta banka ima ekspozitura i bankomata i kako su raspoređeni.

* One što račune plaćaju preko interneta ili preko mobilnog telefona treba da zanima da li su i u kojoj meri razvijene onlajn usluge.

* Iskoriste uslugu "ličnog bankara", službenika koji je tu da zaista posavetuje klijenta o tome šta je najbolje rešenje za njegovu konkretnu situaciju.

* Na izbor banke presudno može da utiče ophođenje zaposlenih prema klijentima.


Kako izabrati kredit?

* Ako želite namenski da se zadužite za neku konkretnu kupovinu, u većini banaka vam se više isplati da uzmete keš kredit nego potrošački.

* Ono na šta je važno da obratite pažnju jesu prateći troškovi, poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade za praćenje kredita, osiguranja, sitna slova u ugovoru. Sve čitajte, sve pitajte i još jednom proverite pre nego što bilo šta potpišete.

* Osnovni kriterijum za odluku ne bi trebalo da bude isključivo visina kamatne stope. Pored prethodno navedenih pitanja, klijent mora biti upoznat i sa vrstom kamatne stope, odnosno da li je ista fiksna ili varijabilna, kao i od čega će zavisiti visina kamatne stope u budućnosti, ukoliko je reč o promenljivoj kamatnoj stopi. Većina ljudi prednost daje kreditima sa fiksnom kamatnom stopom. U slučaju varijabilne kamatne stope prisutna je potencijalno veća doza neizvesnosti visine anuiteta sa protokom vremena.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
ljuba kragujevac
18.11.2019. / 21:43

Osnovni kriterijum za odabir banke je pitanje : Koliko tužbi kljenata protiv te banke je trenutno.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem