VAŠ LET KASNI ILI JE OTKAZAN? IMATE PRAVO NA ODŠTETU: Prema propisima EU, isplate idu i do 600 evra!

VAŠ LET KASNI ILI JE OTKAZAN? IMATE PRAVO NA ODŠTETU: Prema propisima EU, isplate idu i do 600 evra! Pixabay
ponedeljak, 18. 11. 2019. u 14:44
Zakonom o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju regulisano je da putnik prigovor podnosi prvo avio-prevozniku

U poslednje tri godine crnogorskoj Agenciji za civilno vazduhoplovstvo godišnje je stiglo oko desetak žalbi putnika da im je let kasnio ili je otkazan. Prema propisima EU, kad avio-prevoznik otkaže let ili ga odloži za više od tri sata, putnici imaju pravo na odštetu koja može iznositi i do 600 evra.

U slučaju otkazanog ili leta koji kasni, putnici u Crnoj Gori imaju određena prava koja su regulisana Zakonom o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju. Neka od prava putnika su dobijanje besplatnih obroka i osvežavajućih pića, besplatni telefonski pozivi ili neki drugi vid komunikacije, pravo na smeštaj u hotelu i prevoz od aerodroma do smeštaja, pravo na vraćanje prevoznine ili preusmeravanje, kao i pravo na materijalnu odštetu.

- Ovakvih obraćanja je u 2015. i 2016. bio zanemarljiv broj, dok je u poslednje tri godine na godišnjem nivou taj broj povećan, pa ih bude oko desetak - kazali su za CdM iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Zakonom o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju regulisano je da putnik prigovor podnosi prvo avio-prevozniku.

- Ako vazdušni prevoznik ili u određenim slučajevima menadžment aerodroma u roku od 30 dana od dostavljanja prigovora ne odluče po prigovoru, putnik ima pravo da se obrati Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, za mirno rešavanje spora - ističu u Agenciji.

Nadležnost Agencije za civilno vazduhoplovstvo u ovom slučaju je mirno rešavanje sporova.

-Podaci o odšteti su u posedu vazdušnih prevoznika i naša Agencija nema uvid u tu vrstu podataka - navode oni.

Prava putnika u slučaju otkazivanja leta

Otkazivanje leta podrazumeva izostanak predviđenog leta za koji je rezervisano najmanje jedno mesto. To se dešava u slučajevima nepovoljnih vremenskih prilika, tehničkih problema, kvarova, štrajkova ili zatvaranja aerodroma.

Ukoliko otkaže let, avio-kompanija je u obavezi da putniku obezbedi preusmeravanje na drugi let sa sličnim uslovima i što kraćim vremenskim rokom između otkazanog i alternativnog leta. Takođe, ona je u obavezi da mu povrati sve troškove – 250 evra za letove do 1.500 kilometara, 400 evra za letove između 1.500 i 3.500 kilometara ukoliko su unutar evropskog zajedničkog vazduhoplovnog područja (ECAA) i 600 evra za sve ostale letove.

Kašnjenje leta

Kašnjenje leta podrazumeva odlaganje njegovog polaska na određeno vreme zbog neplaniranih okolnosti. Ova situacija se javlja usled nepovoljnih meteoroloških uslova, gužve na poletno-sletnoj stazi, nedostatka slobodnih gejtova za ukrcavanje ili iskrcavanje putnika i drugih, tehničkih razloga. Kašnjenje letova do dva sata su pravno prihvatljiva i normalna u avio-saobraćaju.

U slučaju kašnjenja leta, avio-kompanija ima obavezu zbrinjavanja putnika. U zavisnosti od dužine kašnjenja, putnicima se pruža osnovna, dodatna ili posebna pomoć.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
 

 

 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem