NEDOPUSTIVA PROVOKACIJA: Bombonjere "made in Kosovo" u obliku "velike Albanije" na srpskim rafovima?!

NEDOPUSTIVA PROVOKACIJA: Bombonjere made in Kosovo u obliku velike Albanije na srpskim rafovima?! Zaštitnikpotrošača.rs
utorak, 19. 11. 2019. u 10:37
Nadležni organi, analitičari i predstavnici Udruženja potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i istakli da on pod hitno mora da bude zabranjen

Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima "Kamila" bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova", čime se grubo krši Ustav Srbije, gde u preambuli stoji da je to sastavni deo naše zemlje, kao i preporuke Ministarstva trgovine.

Neshvatljivo je kako smo dozvolili da se takav proizvod uopšte uveze, a kamoli da bude u velikom broju prodavnica

Mišel Zubenica, Centar za međunarodnu javnu politiku

Da sve bude gore, kada se otvori kutija, primetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku "velike Albanije", čime je upućena jasna provokacija svim kupcima i građanima u Srbiji. Nadležni organi, analitičari i predstavnici Udruženja potrošača u razgovoru za Zaštitnik potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i istakli da on pod hitno mora da bude zabranjen i sklonjen sa rafova.

Ova skandalozna informacija do naših novinara je došla zbog žalbi nemalog broja rezigniranih čitalaca. Jedan od njih, Nenad Simonović rekao nam je da je bio u potpunosti šokiran kada je shvatio šta je zapravo kupio.

- U prodavnici sam naišao na bombonjeru "Kamila", koja naoko izuzetno lepo izgleda i odlučio sam da je kupim. Iskreno, nisam obratio pažnju na deklaraciju jer to nikada ne zagledam. Kada sam došao kući, slučajno sam pogledao i pao mi je mrak na oči. Na deklaraciji proizvoda koji sam kupio u prodavnici usred Srbije stoji da je zemlja porekla Kosovo. Nisam mogao da verujem da je neko to dozvolio pošto je za nas Kosovo-Srbija.

Zaštitnikpotrošača.rs

 

Pogotovo što oni drže 100 odsto takse na našu robu i gotovo da su iskorenili. Ali opet, kada sam već platio, odlučio sam da otvorim bombonjeru i vidim šta se to proizvodi u našoj južnoj pokrajini i tada je usledio novi i još veći šok. Čokoladne bombone su poređane tako da prikazuju mapu "velike Albanije". Postavili su bombone malo ukoso da se ne bi lako primetilo, ali kada malo iskrenete glavu ulevo, jasno se i lepo vidi. To je ogromna provokacija i ne mogu da verujem da to još uvek stoji na rafovima u prodavnicama - rekao je Simonović.

Hitna reakcija

Analitičar i izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica rekao je za Zaštitnik potrošača da ovakve stvari ne bi smele da se događaju u Srbiji i da bi ovaj proizvod što pre morao da bude sklonjen sa rafova.

- Stav naše zemlje po pitanju Kosova je jasan, kao i naš Ustav. Stoga ne bismo smeli da viđamo proizvode kojima na deklaraciji piše da su "uvezeni iz države Kosovo" jer je to deo naše teritorije i nije međunarodno priznata zemlja. Sve ovo mi je dodatno neshvatljivo ako imamo u vidu da oni već dugo drže 100 odsto takse na našu robu i da se naše firme muče da neki proizvod plasiraju na Kosovo.

Sijalice, kafa i prelivi za kolače sa Kosova

Ovo nije prvi slučaj da se u prodavnicama u Srbiji nalaze proizvodi na kojima piše "uvoz sa Kosova". Zaštitnik potrošača je već pisao o tome kako se u pojedinim trgovinskim lancima prodaju sijalice i preliv za Trileće kolač iz Prizrena i instant kafa iz Peći i to sve sa oznakama i fiktivnom zastavom ove samoproklamovane države. Na naše pisanje, i ovo očigledno kršenje Zakona, reagovala je i inspekcija Ministarstva trgovine.

Uz sve to, te čokoladne bombone imaju oblik "velike Albanije", što je direktna provokacija za svakog našeg građanina. U potpunosti mi je neshvatljivo kako smo dozvolili da se takav proizvod uopšte uveze, a kamoli da bude u velikom broju prodavnica. Smatram da nadležni organi moraju što pre da reaguju i da povuku iz prodavnica i zabrane uvoz te bombonjere. Ovakve stvari ne smeju da nam se događaju - jasan je Zubenica.

Zaštitnikpotrošača.rs

 

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) naglašavaju da je ovakav način deklarisanja proizvoda mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana naše zemlje.

- Ukoliko se jasno vidi da nijedna stavka sa proizvoda ne odgovara preporukama resornog ministarstva, onda je i jasno da su ti proizvodi nezakonitim putem dospeli u radnje. Smatramo da nadležni organi treba mnogo rigoroznije da kontrolišu ovakav uvoz i stanu na put tim prevarenim distributerima.

Postavili su bombone malo ukoso da se ne bi lako primetilo. To je ogromna provokacija i ne mogu da verujem da to još uvek stoji na rafovima u prodavnicama
Nenad Simonović, potrošač

Ovo je posao za tržišnu inspekciju, ali i carinu. Dok se stvari ne dovedu u redu, naš savet potrošačima je da ne kupuju proizvode na kojim je istaknuto da je uvoz "sa Kosova". Pogotovo u ovom slučaju gde na sve to, kao šlag na tortu imamo i veliku političku provokaciju, što u oblasti trgovine ne bi smelo da postoji - napominju u NOPS-u.

Jasni propisi

Nadležni organi smatraju da ima propusta u ovakvom načinu deklarisanja i napominju da carina, a potom i svi ostali moraju biti mnogo rigorozniji za poslovanje distributera na ovakav način. U Ministarstvu trgovine kažu za Zaštitnik potrošača da su oni jasno izdali preporuku kako se vrši transport i uvoz sa autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i kako mora da izgleda deklaracija proizvoda.

- Predstavnici Sektora za normativne, upravne i poslove evropskih integracija i Sektora za trgovinu, usluge i politiku konkurencije zauzeli stav da na deklaraciji koja se zatekne na robi u maloprodaji na tržištu Srbije, a koja je poreklom sa AP Kosova i Metohije, u delu koji se odnosi na zemlju proizvodnje, odnosno uvoza treba da stoji:

Kosovo* (sa fusnotom koja upućuje na Rezoluciju UN 1244), Kosovo/1244 RS, Kosovo, Srbija, Kosovo/Srbija ili UNMIK/Kosovo. Posebno napominjem da sve navedeno može biti istaknuto i na latiničnom pismu - objasnio je Jovan Stojić, pomoćnik ministra trgovine.


 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem