BANKE U GUBITKU ZBOG ŠVAJCARACA? Iz Efektive poručuju: Njihov minus je samo manji ekstra profit!

BANKE U GUBITKU ZBOG ŠVAJCARACA?  Iz Efektive poručuju: Njihov minus je samo manji ekstra profit! Shutterstock
utorak, 19. 11. 2019. u 14:42
Banke su odavno u plusu zbog kredita u švajcarskim francima, tako da je umanjena dobit koju ovih dana pojedine prijavljuju, samo "kozmetički" gubitak

Adiko banka, koja je preuzela poslovanje bivše "Hipo Alpe Adria" banke u jugoistočnoj Evropi, priznala je da je umanjila svoju dobit u trećem kvartalu zbog kredita u švajcarskim francima.

Ipak, imajući u vidu dugoročni plus kada je reč o pomenutim kreditima koje su imale banke, može se reći da je ovaj gubitak gotovo minimalan.

- Banka je prikazala knjigovodstveno povećanje troškova od 8 miliona evra zbog navodnog gubitka na švajcarskim kreditima, zbog primene Lex specijalisa. Zanimljivo je da taj gubitak iskazuje u evrima, a sasvim je moguće da je celokupni plasman ovih kredita bio u dinarima. 

Da bismo se ozbiljnije zabrinuli za profit bilo koje banke, zbog kredita u švajcarcima, trebalo bi prvo da vidimo koliko su sve one zaradile na ovim kreditima, od dana kada su ih plasirale - rekao je za Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

Kako navodi, s obzirom na to da je i predsednik Vrhovnog suda izrazio sumnju da su i evro i krediti u švajcarcima plasirani građanima bez deviznog pokrića, logično se nameće zaključak da su sve banke, pa i ova, odavno i višestruko zaradile na plasiranju kredita u švajcarskim francima.

- Tako da je sada ovaj gubitak zapravo samo smanjenje ekstra profita koji bi banka ostvarila. S druge strane, banke će od države dobiti 70 miliona evra, za koje se postavlja pitanje koliko su uopšte bili realno naplativi u situaciji konstantnog rasta docnje i ne naplativih kredita kod dužnika u švajcarcima kojima su rate bile više nego udvostručene - kaže Gavrilović.

Inače, samo u Srbiji zbog kredita u švajcarcima Adiko banka ima troškove u visini od 8,1 miliona evra, a u Hrvatskoj 8,7 miliona evra. To je umanjilo dobit u prvih devet meseci na 23,4 miliona evra, a u trećem kvartalu na 3,2 miliona evra.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem