NE PODIŽITE NOVAC VAN MATIČNE BANKE: Za keš na tuđem bankomatu uzimaju i po 60% provizije!

NE PODIŽITE NOVAC VAN MATIČNE BANKE: Za keš na tuđem bankomatu uzimaju i po 60% provizije! Shuterstock
utorak, 19. 11. 2019. u 15:51
Ukoliko podignete 500 dinara gotovine sa debitne kartice na bankomatu koji ne pripada vašoj banci, platićete 150 do 200 dinara proviziju

Ukoliko sa svojom debitnom karticom podižete novac na bankomatu druge banke, to će vas koštati. Provizije nisu iste i razlikuju se od banke do banke. U većini poslovnih banaka u Srbiji ta provizija iznosi dva odsto od podignute sume, a gorepomenuti minimalni iznos kreće se od 100 do 220 dinara.

Ukoliko ne vodite računa o tome gde podižete novac i ako vam korišćenje tuđih bankomata postane stalna praksa, za to ćete izdvajati mesečno i po nekoliko hiljada dinara.

Tako će 150 dinara da plati i onaj koji podiže 500 dinara, ali i onaj ko uzima 5.000. Kada prevedemo to u procente, provizija za 500 dinara keša je neverovatnih 30 odsto! Ako podižete veći iznos, na primer 50.000, u većini banaka će vas to koštati i do 1.000 dinara.

SAVETI ZA KORIŠĆENJE KARTICA

- Podižite novac isključivo sa bankomata vaše banke

- Podižite novac debitnim karticama, jer banke naplaćuju naknade za podizanje gotovine kreditnim karticama, čak i na svojim bankomatima

- Ukoliko koristite kreditne kartice pri kupovini, ne podižite gotovinu sa bankomata, već koristite kreditne kartice za plaćanje, jer banke ne naplaćuju proviziju za korišćenje kreditne kartice za plaćanje, dok za podizanje novca kreditnom karticom sa bankomata naplaćuju provizije

- Ukoliko već morate da koristite usluge banke koja nije izdavalac vaše kartice, koristite bankomat, jer su naknade za podizanje novca na šalteru druge banke veće nego na bankomatima

Još gore od same činjenice što vam naplaćuju tu proviziju je to što vi zapravo ne znate koliko je to novca sve dok ne dobijete izvod iz banke. Na potvrdi koju uzmete na bankomatu taj iznos nigde nije prikazan, već samo suma koju ste podigli. A upravo ta naknada je presudna na kom bankomatu će biti uzet novac.

Ko uzima novac?

U Narodnoj banci Srbije napominju da treba imati u vidu da naknadu, odnosno proviziju za isplatu gotovog novca korišćenjem platne kartice na bankomatima drugih banaka korisniku platnih usluga naplaćuje banka koja je korisniku izdala platnu karticu kojom se podiže gotov novac na bankomatu druge banke, pa su u skladu sa tim u pregledu prikazane naknade koje naplaćuje banka izdavalac platne kartice kojom je izvršeno podizanje gotovog novca na bankomatu druge banke.

- Naime, pravilima kartičnih sistema najčešće je definisana servisna provizija koju banka izdavalac platne kartice plaća banci prihvatiocu (banci čiji je bankomat) za transakcije podizanja gotovog novca od strane korisnika jedne banke na bankomatima druge banke. Banka izdavalac platne kartice, u skladu sa sopstvenom poslovnom politikom od svog klijenta naplaćuje naknadu za podizanje gotovine na bankomatu druge banke i kroz tu naknadu nadoknađuje iznos servisne provizije, kao i eventualno druge troškove u vezi sa navedenom transakcijom - kažu u NBSD.

Brojne provizije

- Uzimajući u obzir da kod transakcije podizanja gotovog novca na bankomatu banke, koja je ujedno i izdavalac i prihvatilac platne kartice ne postoji navedena servisna provizija, banke najčešće ne naplaćuju naknadu za podizanje gotovog novca na sopstvenom bankomatu - zaključuju u NBS.

Ako podižete veći iznos, na primer 50.000, u većini banaka će vas to koštati 1.000 dinara

To što nas banke deru na podizanju gotovine na bankomatima samo je jedna u nizu provizija na kojoj debelo zarađuju. Banke u Srbiji stanovništvu naplaćuju više od 250 naknada. Prema podacima Agencije za privredne registre, banke su prošle godine na ime raznih naknada i provizija naplatile ukupno 51 milijardu dinara. Kada se od toga oduzme skoro 16 milijardi dinara provizija koje su banke imale kao trošak, dobija se neto rezultat od 35,3 milijarde dinara čiste zarade od raznih naknada.


BANKA                                           NAKNADA

Addiko Bank                                   2.00%, min. 240 dinara
AIK BANKA                                     2%, min. dinara 300
API Bank                                        1,5%, min. 100 dinara
Banca Intesa a. d. Beograd             2%, min. 90 dinara
Banka Poštanska štedionica             2%, min. 50 dinara
Credit Agricole                               1,5%, min. 60 dinara
Direktna Banka                               1% + 25,00 dinara, min. 60 dinara
Erste Bank                                      2%, min. 150 dinara
Eurobank                                        1.5%, min. 90 dinara
Expobank                                        2.50%, min. 100 dinara
HALKBANK                                      1,00%, min. 20 dinara
JUBMES banka                                 2%, min. 30 dinara
Komercijalna banka                         2%, min. 60 dinara
MTS banka                                      1,2%, min.. 30 dinara
NLB Banka                                      1,50%, min. 20 dinara
OTP banka                                      195 dinara
ProCredit Bank                                2 %, min. 130 dinara
Raiffeisen banka                             0,33% + 230 dinara (šalter druge banke)
Sberbank                                        2%, min. 100 dinara
UniCredit banka                              1%, min. 50 dinara
Vojvođanska banka                          2%, min. 170 dinara

* debitne kartice, platni račun sa osnovnim uslugama

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
ljuba kragujevac
19.11.2019. / 22:46

Pre 20 godina u jednom američkom klubu sam podigao 300 $ iz bankomata. Naplatili mi proviziju $ 50. Od tada kartice ne držim u novčaniku.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem