TRAGOM VELIKOG SKANDALA: Bombonjere sa KiM stizale, ali u skladu sa propisima?!

TRAGOM VELIKOG SKANDALA: Bombonjere sa KiM stizale, ali u skladu sa propisima?! Zaštitnikpotrošača.rs
utorak, 19. 11. 2019. u 18:07
Nakon pisanja Zaštitnika potrošača da su se u velikim trgovinskim lancima u Srbiji pojavile "Kamila" bombonjere sa KiM, sa deklaracijom "Uvezeno sa Kosova", u Upravi carina navode da je u četiri navrata bilo uvoza, ali da pošiljke ovog deserta nisu imale oznake državnosti Kosova

U Upravi carina kažu da je utvrđeno da je 2018. i ove godine čokoladne deserte proizvođača "Kamila", u četiri navrata iz Prizrena uvozila firma iz Novog Beograda.

U uvoznoj dokumentaciji, kao ni na otiscima pečata preduzeća sa teritorije AP KiM nisu uočene odrednice, niti karakteristike državnosti, napominju za Tanjug iz Uprave carina.

Navode da je u tom slučaju uvozna dokumentacija bila kompletna, sa svim neophodnim sertifikatima o ispravnosti, da nije bilo nikakve sumnje zbog koje bi tovar bio detaljno pregledan, tako da carinski službenici nisu ni mogli da vide deklaraciju na samom proizvodu.

- Ako je već takav proizvod uočen na rafovima naših prodavnica, dalje postupanje sa njim svakako nije u nadležnosti Uprave carina Srbije - navodi se u odgovoru Tanjugu.U Ministarstvu trgovine kažu da im nije poznat slučaj da u trgovinama u Srbiji postoje bombonjere koje su deklarisane natpisom "Uvezeno sa Kosova".

Propisi nalažu da sva roba koja dolazi iz južne srpske pokrajine mora da ima na deklaraciji obeležje - Kosovo*, Kosovo/1244 RS, Kosovo, Srbija, Kosovo/Srbija ili UNMIK/Kosovo.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Goran Papović, rekao je za Tanjug da ove godine u prodaji nije primetio te bombonjere, ali da su se one prodavale prošle i pretprošle godine.

Smatra neverovatnim da se u prodaji pojavi proizvod na čijoj deklaraciji piše "uvoz sa Kosova", kako su to naveli pojedini mediji, te naglašava da su jasne zakonske norme i način deklarisanja proizvoda.Smatra da je neshvatljivo da tržišna inspekcija nije reagovala, s obzirom da dobavljač ne može biti anoniman, a ističe da potrošaci treba da bojkotuju taj proizvod ako se pojavio u prodaji.

Fabrika za proizvodnju ovog slatkiša, kako se može videti na njihovom sajtu, nalazi se na teritoriji Kosova i Metohije, kod Prizrena, od 2008. godine, a u pitanju je turska investicija.
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem