UŠTEDITE STRUJU PO JEFTINOJ TARIFI: Četiri puta je povoljnija od dnevne, ali ne počinje svima u isto vreme!

UŠTEDITE STRUJU PO JEFTINOJ TARIFI: Četiri puta je povoljnija od dnevne, ali ne počinje svima u isto vreme! Beta
četvrtak, 21. 11. 2019. u 16:09
Niža tarifa traje osam sati svima, ali ipak ima caka

Naši sugrađani uglavnom prate kada se pali i gasi crvena lampica na brojilima, a kako će struja od narednog meseca da poskupi, da se podsetimo u koje je to vreme "jeftina tarifa".

Domaćinstva obično po nižoj tarifi pale kućne aparate poput veš mašine i mašine za sudove, ali sve češće i šporete.

Podsetimo, noćna, odnosno niža tarifa je čak četiri puta povoljnija od dnevne i svima traje osam sati, ali ne počinje u isto vreme. 

Kako se može pročitati i na zvaničnom sajtu EPS-a, ona traje od 22 časa do šest sati ujutru ili od 23 sata do sedam časova ujutru. U Beogradu od ponoći do osam ujutru.

Dakle, lampica se najpre pali u centralnoj Srbiji, gde niža tarifa počinje u 22 časa. Po povoljnijim cenama struja se u ovom delu naše zemlje koristi do šest časova ujutru. Sat kasnije jeftinije kilovate mogu da koriste Vojvođani, i to do sedam časova.

Niža tarifa u pojedinim delovima Srbije počinje u različito vreme da bi se, kako su ranije rekli u EPS-u, izbeglo preopterećenje elektrosistema.

Ako vam u tim satima ne svetli lampica, znači da ne registruje jeftinu struju. U tom slučaju bi se trebalo obratiti nadležnoj distribuciji da se proveri o čemu se radi.

Ukoliko ste se pitali da li je nedavno pomeranje sata poremetilo korišćenje jeftinije struje, znajte da se signal za promenu tarife sa zimskim i letnjim računjem vremena usklađuje automatski.

Cene po zonama

Kilovat struje u višoj, dnevnoj tarifi u zelenoj zoni kod dvotarifnih brojila košta 5,962 dinara, dok je u nižoj tarifi 1,491 dinar. U plavoj zoni kilovat je tokom dana 8,943, a noću 2,236 dinara. U najskupljoj, crvenoj zoni postoji velika razlika. Danju je kilovat-čas 17,887, a u nižoj tarifi, odnosno tokom noći, 4,472 dinara.

I na kraju, da vas podsetimo da će električna energija od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto, što znači da ćete za prosečan račun izdvajati više od 110 dinara pa i više u zavisnosti od toga koliko mesečno trošite i u kojoj tarifi završite obračunski period.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem