DOBRO RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO JE BACITE: Prepoznajte pokvarenu hranu bez gledanja u rok trajanja

DOBRO RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO JE BACITE: Prepoznajte pokvarenu hranu bez gledanja u rok trajanja Shutterstock
ponedeljak, 25. 11. 2019. u 12:09
Rokovi trajanja na pakovanjima hrane često nas mogu zavarati pa tako možemo da bacimo hranu koja je još uvek sasvim sigurna za konzumaciju

Rokovi trajanja na hrani u većini slučajeva ne znače baš mnogo, i jedan su glavnih uzročnika preteranog bacanja hrane širom sveta.

Kako bi izbegli takve greške i u budućnosti uštedeli svoj novac, možete da pomoću ovih 5 načina prepoznate da li je vaša hrana zaista pokvarena. Zapamtite, vaših 5 čula može vam reći mnogo više od roka trajanja na ambalaži!

Pojava buđi

Kada sloj buđi prekrije komad mesa, mlečni proizvod ili povrće to je znak da se morate pozdraviti s tom hranom. Ako ste primetili samo nekoliko tačkica buđi na hlebu možete jednostavno ukloniti i nastaviti da jedete, međutim za prosečnog kupca gotovo je nemoguće da zna koje vrste buđi su sigurne za konzumaciju. S toga se preporučuje da bacite hranu čim primijetite da je buđ počela da se pojavljuje.

Pojava vlažnog sloja

Vrlo je teško testirati da li je kuvano meso još uvek sveže. Najjednostavniji način na koji možete znati da jučerašnje pečenje više nije sigurno za konzumaciju jeste vlažan sloj koji se možda pojavio na njemu. U tom slučaju nemojte probati meso samo da bi proverili kakav je okus budući da pokvareno meso može da izazove opasno otrovanje. Takođe, šargarepa i drugo povrće isto tako može da dobije sluzav premaz onda kada je njihovom životnom veku došao kraj.

Promena teksture

Promene u teksturi najčešće možemo da primetimo na mlečnim proizvodima koji su se počeli  da kvare. Mleko u kome su se napravile grudvice ili sir koji je previše vremena bio van frižidera i sada se na njemu nalazi sluzavi sloj najbolje je ostaviti i potražiti nešto drugo za jelo. Međutim, ne bi trebalo da bacamo svu hranu kod koje su se počele događati promene teksture. Na primer, jabuke i drugo voće koje je postalo mekano može se iskoristiti za izradu kompota ili džema.

Gubitak boje

Sirovo meso koje je samo malo prebledelo nije nužno pokvareno ili trulo. Meso menja boju kada je izloženo vazduhu i svetlosti, stoga je blago crvenkasto meso sigurno za konzumaciju. Ali ako se s gubitkom boje pojavio i vlažan sloj na mesu, u tom slučaju meso više nije sigurno za konzumaciju. Slično vredi i za voće i povrće – ako je počelo da gubi boju to je najčešće znak da je bilo izloženo vazduhu, međutim krompir koji je počeo da dobija zelenkastu boju najbolje je odmah baciti.

Ustajali miris

Kad niste sigurni da li je hrana pokvarena vi je pomirišite! Ako je miris neobičan i razlikuje se od mirisa koji je imala kada ste je tek kupili hrana se verovatno pokvarila. Promene mirisa najlakše je otkriti kod mlečnih proizvoda i sirovog mesa, dok je te promene teže prepoznati kod voća i povrća.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem