POČINJE POST, NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: Biljni kačkavalji su LAŽNI, peciva premazana JAJIMA, bombone sa GOVEDINOM

POČINJE POST, NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: Biljni kačkavalji su LAŽNI, peciva premazana JAJIMA, bombone sa GOVEDINOM Shutterstock
sreda, 27. 11. 2019. u 17:28 >> 17:59
Čak i kada smo uvereni da se pridržavamo svih pravila posta, odnosno ne unosimo namirnice životinjskog porekla, ispostavlja se da često nije tako

Varaju nas na svakom koraku...
Ako ste u nekom od prethodnih postova pojeli u piceriji posnu picu, gotovo je izvesno da ste se u stvari omrsili. Ukoliko ste konzumirali biljni kačkavalj, sva je verovatnoća da ste uneli i mlečne sastojke. Ako imate poverenja u proizvođače koji na ambalaži ističu natpise "posno", pročitajte malo bolje deklaraciju na poleđini i videćete da to u stvari znači da je taj proizvod samo možda posan. I tako dalje...

Kazna do milion dinara

U slučaju da kontrola pokaže da proizvod koji se prodavao kao posan to nije, trgovac rizikuje da plati rigoroznu kaznu. Kazna za firmu iznosi od 100.000 do milion dinara, dok se onaj ko je odgovoran u tom slučaju kažnjava novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Mislimo da postimo i da se iz ovog ili onog razloga pridržavamo načela da ne unosimo meso, niti namirnice životinjskog porekla, međutim, ispada da često baš i nije tako. S obzirom na to da je pre dva dana počeo Božićni post koji traje do 7. januara, Zaštitnik potrošača istraživao je kako nas sve varaju u postu i ustanovio da smo sa obmanama suočeni u prodavnicama, restoranima, picerijama, pekarama... 

Informer

Kazein sve kvari

Za početak, od svih biljnih sireva koji se mogu naći u najvećim trgovačkim lancima, po deklaraciji je posan samo jedan - grčki "mamas" ("mamma's"), jer u sebi nema nijedan sastojak životinjskog porekla. Problem je, međutim, što u rashladnim vitrinama svih velikih trgovina ovaj sir stoji uz druge navodno 100 odsto biljne, pod zajedničkim natpisom "biljni sirevi". Takođe, svi prodavci su nas na pitanje koji su sirevi biljni upućivali da izaberemo bilo koji od njih, a ista se stvar događala kada smo pitali imaju li u ponudi posne sireve (kačkavalje).

Među najprodavanijim biljnim sirevima na srpskom tržištu su "viotros", takođe grčki, i domaći "caseus", koji se proizvodi u pogonima u Ljutovu, nedaleko od Subotice. Kod "viotrosa" je situacija jednostavnija, jer je već na prednjoj strani ambalaže ispisano da sadrži mlečni protein kazein, i tu odmah nema dileme za svakog potrošača koji iole pažljivije čita deklaracije. Mada, i dalje je naravno krajnje upitno sme li takav proizvod uopšte da stoji među biljnim sirevima.

S druge strane, priča o "caseusu" je složenija, jer na sajtu proizvođača doslovno stoji da se njihov sir preporučuje onima koje poste . A, istovremeno, na deklaraciji "caseusa" jasno piše da sadrži surutku u prahu. Postoji, naravno, i opcija da surutke nema, kao što u dopisivanju sa vegetarijancima i veganima tvrde tehnolozi fabrike "Caseus", ali je onda potpuno nejasno zašto deklaracijom neistinito informišu potrošače o sastavu svog proizvoda.

Shutterstock

Dakle, potpuno je jasno da većina picerija koje u ponudi imaju i posne pice sa navodno biljnim kačkavaljem obmanjuje svoje goste, baš kao i retorani čija jela imaju isti sastojak. Jedan od najvećih lanaca picerija u Srbiji čak je i priznao da je prodavao lažne posne pice (pogledaj okvir), ali ih je, ako je za utehu, odnedavno izbacio iz ponude, odnosno sada prodaju posne pice čiji su sastojci povrće i tunjevina, a ne i biljni kačkavalj.

Mleko u prahu

Nutricionista Milka Raičević konstatuje da se ni za jednu namirnicu u prodavnicama, osim voća i povrća, ne bi mogla zakleti da je posna.

- Čak i kada kupujem jabuke, ako su onako neprirodno sjajne, pitam se da li su ih možda namazali uljem ili eventualno svinjskom mašću. Mnogi proizvodi za koje to teško da bismo rekli sadrže u sebi mleko u prahu, goveđi ili svinjski želatin, razne konzervanse na bazi životinjskog porekla i onda je zaista nezahvalno preporučiti nekom koju industrijsku hranu može da konzumira tokom posta - kaže naša sagovornica.

Ona tvrdi da sve što je kupovno u postu podleže sumnjni.
- Pekare su tek posebna priča. Mnogi u kifle, da bi dobile na jačini i punoći, svašta dodaju i premazuju ih. Ista je stvar sa praznim burekom i raznim pitama. Takođe, nisam sigurna ni čime sve premazuju hlebove. Dakle, zaboravite potpuno na pekaru ako ste u postu - savetuje nutricionista Milka Raičević. 

VELIKI TEST OMEKŠIVAČA: Proverili smo koliko se veša može oprati sa bocom i uhvatili proizvođače u laži (Video)

 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem