POSKUPLJENJE ULJA I MESA PODIGLO CENE HRANE U SVETU: Od novembra 2018. sve je skuplje 9,5 odsto

POSKUPLJENJE ULJA I MESA PODIGLO CENE HRANE U SVETU: Od novembra 2018. sve je skuplje 9,5 odsto Public
petak, 06. 12. 2019. u 12:07
Cene hrane porasle su u novembru na međunarodnim tržištima na najviši nivo u više od dve godine

Skok cena hrana podstaknut je poskupljenjem biljnih ulja i mesa, izvestila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu FAO.

FAO-ov indeks cena hrane porastao je u novembru 2,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 177,2 boda. To je njegova najviša vrednost u periodu od više od dve godine. U odnosu na novembar prošle godine, cene su više 9,5 odsto, prenosi Index.

Najviše poskupeli ulje i meso

U prošlom mesecu najviše su porasle cene biljnih ulja, za 10,4 odsto. Glavni "krivac" je skok cena palminog ulja, podstaknut snažnom uvoznom tražnjom, većom potrošnjom u proizvodnji biodizela i očekivanjima mogućeg nedostatka u sledećoj godini.

Znatno su porasle i cene mesa, za 4,6 odsto u odnosu na oktobar, najviše u više od 10 godina. Najviše su poskupele govedina i ovčetina, takođe zbog snažne uvozne tražnje, posebno iz Kine uoči praznika.

Poskupeo je i šećer, 1,8 odsto, zbog učestalih naznaka da će potrošnja u sledećoj godini nadmašiti proizvodnju, zakočenu pogoršanim uslovima uzgoja na Tajlandu, u Indiji, Francuskoj i SAD.

Cene mleka gotovo nepromenjene

Cene mleka i mlečnih proizvoda bile su gotovo nepromenjene u odnosu na oktobar, poduprte sezonski manjom proizvodnjom mleka u Evropi i stabilnom globalnom tražnjom.

Pale su samo cene žitarica, za 1,2 odsto, u uslovima žestoke konkurencije vodećih proizvođača i izvoznika pšenice.

FAO je u odvojenom izveštaju o ponudi i tražnji na tržištima žitarica povisio procenu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na rekordnih 2,714 milijardi tona. To bi predstavljalo povećanje za 2,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Očekuje se rekordna proizvodnja žitarica

Procena je povećana zbog neočekivano dobrog roda žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Kini, Ruskoj Federaciji i Ukrajini. U FAO procenjuju da će u svetu ove godine biti proizvedeno 1,433 milijarde tona.

Zbog podignute procene za Evropsku uniju povišena je i procena ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 766,4 miliona tona. To bi predstavljalo povećanje za 4,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja pirinča bi trebalo da se zadrži na prošlogodišnjem nivou od 515 miliona tona.

Solidno snabdevanje

U sezoni 2019/2020. potrošnja žitarica trebalo bi neznatno da poraste, na 2,709 milijardi tona.

Zalihe bi na završetku sezone sledeće godine trebalo da iznose 863 miliona tona i time obezbede solidno snabdevanje, napominju u FAO.

Globalna trgovina žitaricama trebalo bi da poraste 1,1 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, na 416 miliona tona.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem