UKIDA SE BUS PLUS: Sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima, nije ispunio očekivanja?!

UKIDA SE BUS PLUS: Sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima, nije ispunio očekivanja?! Tanjug
ponedeljak, 23. 12. 2019. u 14:24
Narednu godinu mogao bi da obeleži najavljeni početak gradnje metroa, izmeštanje Starog savskog mosta, ali i - ukidanje Bus plus sistema

Grad Beograd je, naime, pre nekoliko dana raspisao tender za izradu projekta unapređenja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu na teritoriji Beograda čiji je cilj, kako stoji u dokumentaciji, priprema budućih aktivnosti u cilju prevođenja postojećeg sistema u željeno stanje bez skokovitih promena i nepredviđenih okolnosti.

"Bus plus" sistem je stupio na snagu 2012.godine, ali je veoma interesantno da, prema tenderskoj dokumenataciji ugovor ističe već i septrembru 2020. godine pošto je desetogodišnja saradanja Grada Beograda i firme "Apex" ozvaničena u septembru 2010. godine.

Od prvog dana "Bus plus" je bio na meti kritika, opravdanih ali i neopravdanih.

Privatni partner je uložio u opremu i softver vredne 12.15 miliona evra bez PDV-a, a zauzvrat je dobio pravo da na osnovu ugovora svakog meseca inkasira 8,53 odsto prihoda od prodatih karata.

- Sistem je ispoljio dosta slabosti, pre svega u pogledu kontrole putnika i čestih promena u tarifnoj politici, stvorila se opšta atmosfera da kupovina karte nije obavezna, kontrola je bila otežana usled nedostatka ovlašćenja i nadležnosti kontrolora, njihovog nedovoljnog broja neefikasnog načina utuživanja korisnika...- stoji u dokumentu Grada Beograda.

Takođe, kao potencijalni problemi su označeni i davanje besplatnog prevoza za lica starija od 65 godina, ukidanje obavezne validacije za putnike sa mesečnim kartama.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Vesna
16.02.2020. / 08:20

Bus plus nije kriv za atmosferu da placanje karata nije obavezno, za besplatne karte penzionerima. Problem je na drugom mestu. Samo ce promeniti partnere a proble! Je u drzavnoj firmi koju cerupaju uticajni i cuvaju socijalni mir bez pritiska na glasace.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem