TEČNIM DETERDŽENTIMA ISPIRAJU NAM MOZAK: Nema kraja obmanama proizvođača kućne hemije

TEČNIM DETERDŽENTIMA ISPIRAJU NAM MOZAK: Nema kraja obmanama proizvođača kućne hemije InformerDN
četvrtak, 26. 12. 2019. u 12:51 >> 14:21
Naznačen broj pranja na ambalaži važi samo ako imate malu mašinu koju ćete napuniti slabo prljavim vešom. Za mašine kapaciteta od šest kilograma sa veoma zaprljanim vešom broj pranja je tri puta manji

Broj pranja označen na ambalažama tečnih deterdženta za veš još jedna je u nizu prevara proizvođača!

Zaštitnik potrošača nedavno je obelodanio kako nas pomenuta industrija vara sa doziranjem omekšivaša, ali i kvalitetom i potrebnom količinom kapsula, a sada se ispostavilo da ta praksa važi i za tečne deterdžente.

Podsetimo, od sedam testiranih omekšivača, među kojima su: "lenor", "bohor", "kokolino", "ornel", "silan", "freš", tačan broj pranja istaknutih na deklaraciji, nakon merenja, imao je samo jedan.

Vođena time, ekipa Zaštitnika potrošača uzela je pet tečnih deterdženta i sprovela istraživanje. Poštovali smo preporučeno doziranje sa deklaracije i došli do zaključka da nijedno pakovanje od litar nije dovoljno da operete veš onoliko puta koliko tvrdi proizvođač.

PERSIL

piše: 20 pranja
mašina 6-8 kg:
- manje prljav veš 15 pranja
- srednje prljav veš 10 pranja
- veoma zaprljan veš 6 pranja
*naznačen broj pranja važi za male mašine sa slabo prljavim vešom

FAKS

piše: 20 pranja
mašina 6-8 kg:
- manje prljav veš 12 pranja
- srednje prljav veš 9 pranja
- veoma zaprljan veš 7 pranja
*naznačen broj pranja važi za male mašine sa slabo prljavim vešom

ARIEL

piše: 20 pranja
mašina 6-8 kg:
- srednje prljav veš 12 pranja
- veoma zaprljan veš 9 pranja
*naznačen broj pranja važi za male mašine sa slabo prljavim vešom

PERVOL

piše: 15 pranja
mašina 6-8 kg:
- manje prljav veš 7,5 pranja
- srednje prljav veš 5 pranja
- veoma zaprljan veš 4 pranja
*naznačen broj pranja važi za male mašine sa slabo prljavim vešom

SAVEKS

piše 20 pranja
mašina 6-8 kg
- manje prljav veš 18 pranja
- srednje prljav veš 14 pranja
- veoma zaprljan veš 10 pranja
*naznačen broj pranja važi za male mašine sa slabo prljavim vešom

Zapravo, na ambalaži je istaknuta brojka koja važi za doziranje koje je u praksi neprimenljivo - a to je da perete skoro čist veš u mašinama najmanjeg kapaciteta.

Kršenje zakona

Tako, na primer, piše da jednim litrom "persila" možete oprati 20 mašina. Međutim, to je moguće samo ako imate malo zaprljan veš koji perete u mašini kapaciteta četiri kilograma. Ako spadate u većinu stanovništva koja u domovima ima mašinu kapaciteta od šest do osam kilograma, sa ovim deterdžentom možete 15 puta oprati manje prljav veš, 10 puta srednje prljav, a svega šest puta veoma zaprljane stvari.

Ništa bolje nećete proći ni ako kupujete "faks", jer umesto 20 pranja koliko je istaknuto na pakovanju, za manje prljav veš imaćete 12 pranja, za srednje prljavš devet, a za veoma zaprljan svega sedam pranja.

Proučili smo i ambalažu "arijela", na kojoj stoji da je namenjena za 20 pranja. Ukoliko uzmete to pakovanje i prema uputstvu ga dozirate, shvatićete da pakovanjem od jednog litra srednje zaprljani veš možete oprati svega 12 puta, što je za čak osam puta manje nego što je proizvođač istakao (pogledajte grafiku). 

Domaći stručnjaci upozoravaju za Zaštitnik potrošača da je to ozbiljno kršenje zakona, obmana potrošača, nepotpuna deklaracija, ali i veoma loša profesionalna praksa. Prema njihovim rečima, nadležni organi moraju pod hitno da reaguju i da kazne takve stvari jer se potrošači ne smeju varati.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović napominje za Zaštitnik potrošača da je ovo tipičan primer obmane.

- To je nedopustivo i tržišna inspekcija, ali i sve druge nadležne institucije moraju da reše ovaj problem. Potrošači ne smeju biti prevareni i sve ono što je istaknuto na ambalažama i deklaracijama mora biti i u pakovanju. Vaše istraživanje govori potpuno suprotno. To je skandal i svi ovi proizvođači treba da budu sankcionisani zbog toga! Nažalost, marketing uzima maha, ovi tečni deterdženti se plasiraju kao najbolji i kvalitetni i tako se privlače kupci - objašnjava Papović.

Udar na budžet

On napominje i da potrošači moraju detaljno čitati deklaracije i biti obazrivi kada se kupuju ovakve stvari.

- Najveći problem je što iz deklaracije kupac ne može da utvrdi šta tačno oni sadrže, a da stvar bude gora, kod mnogih proizvođača ne može uopšte ni da se pročita, osim ako sa sobom ne nosite lupu. Isto važi i za podatke o broju pranja i načinu upotrebe.

Zato kada su deterdženti u pitanju, veoma je važno da se pojača nadzor, jer je poznato da u takvim proizvodima ima najviše štetnih supstanci, ali i ovakvih vidova "mućki". Da ne govorimo tek o njihovom hemijskom sastavu i supstancama koje sadrže - dodaje Papović.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je kupovina deterdženata sa lažnim brojem pranja ekonomski veoma nepovoljna i predstavlja ozbiljan udar na džep potrošača.

- To nije naivna stvar i država mora rigoroznije da kontroliše ove tehnološke stvari jer kupci ne mogu sami! Kada ste u kupovini, nemate ni vremena ni kapaciteta da računate i svaku stavku proveravate da ne biste bili prevareni. Isto tako, prilikom kupovine ovakvih proizvoda dolazi i do trošenja mnogo više novca. Oni generalno nisu jeftini, još kada vi platite litar deterdženta, a uz to dobijete mnogo manje pranja nego što ste mislili da ste platili, dolazimo do ozbiljne prevare i bacanja para - naglašava Madžar.


 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
 
 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem