NEČUVENO! TRGOVCI MISLE DA SU JAČI OD ZAKONA: Skraćuju garanciju kako im se prohte

NEČUVENO! TRGOVCI MISLE DA SU JAČI OD ZAKONA: Skraćuju garanciju kako im se prohte Shuterstock
ponedeljak, 06. 01. 2020. u 15:43
Niška "Svetlost" kupcu dala nov TV u zamenu za onaj koji se pokvario u garantnom roku, ali su ga lišili minimum godinu dana garancije koja mu zakonski pripada

Čuvena niška firma "Svetlost", koja se bavi prodajom bele tehnike, malih kućnih aparata, tv i video opreme, vara svoje kupce na garanciji!

Naime, kada u ovim prodavnicama kupite neki proizvod i dobijete određenu garanciju, u slučaju kvara i zamene uređaja oni vam ne daju novu garanciju već koristite ono što vam je ostalo od stare.

Nije potrošač kriv što se neki uređaj pokvario i ako je dobio nov uređaj, onda uz to treba da ide i nova garancija Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

Tako, primera radi, ukoliko u "Svetlosti" kupite neki frižider sa garancijom od dve godine i on vam se pokvari nakon 23 meseca, oni će vam ga zameniti, s tim što će novi imati garanciju samo mesec dana, koliko je preostalo njegovom prethodniku.

Sa ovakvom poslovnom praksom ova firma ne samo što je nepoštena prema kupcima nego i krši zakon koji predviđa minimalnu garanciju na nov uređaj od 24 meseca, ali i pravo proizvođača koji kupcima daju produženi garantni rok (godinu, dve, tri i nakon isteka zakonskog minimuma).

Jedan od brojnih nezadovoljnih i rezigniranih kupaca je i naš čitalac Nebojša Ranđelović iz Niša, koji je u pomenutoj firmi kupio televizor, nakon čega su usledile brojne nedaće.

- Kupio sam 13. juna 2017. godine u firmi "Svetlost" SHARP-LC televizor, koji je imao garanciju 36 meseci. Nakon 25 meseci, odnosno 20. jula 2019, televizor je iz čista mira prestao da radi. Odneo sam ga u prodavnicu na reklamaciju i oni su ga preuzeli i pritom su mi pokupili svu dokumentaciju koju sam imao. To mi je prvo bilo čudno jer u garantnom listu piše da original mora da ostane vlasniku - ispričao nam je Ranđelović.

Ne odustaje

Pravi šok usledio je kada je Nebojša otišao u prodavnicu da preuzme nov televizor.

- Posle otprilike 10 dana pozvali su me u prodavnicu, gde su mi rekli da mi je reklamacija prihvaćena i uz to sam dobio nov televizor iste marke kao što sam imao. Dali su mi novi reklamacioni list, bez ikakve garancije, a usmeno mi je rečeno da se garancija "nastavlja" sa jednog na drugi televizor. To znači da na taj novi televizor imam manje od godinu dana garancije - priča Ranđelović i u dahu nastavlja:

24 meseca je zakonska garancija na bilo koji uređaj

- To je nečuveno i uveren sam da nije po zakonu. Reč je o potpuno novom uređaju, koji mora da ima adekvatnu garanciju i kakve veze ima garancija onog prethodnog televizora. Pa valjda je firma SHARP, koja proizvodi televizore, za svaki od njih odredila istu garanciju od 36 meseci. Smatram da mi pripada puna garancija, bar dve godine, što je minimalno po zakonu. Neću odustati dok ne ostvarim svoja prava - jasan je naš sagovornik.

Kršenje zakona

Sa njim se slaže i predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević, koji tvrdi da potrošači treba da podižu tužbe protiv prodavaca jer oni nemaju prava da skraćuju vreme trajanja garancije koju je dao proizvođač nekog uređaja, a još manje da osporavaju zakonski minimum. On napominje i da ovakva skraćivanja garancije znače da prodavnice nisu sigurne u kvalitet svoje robe.

- Nije potrošač kriv što se neki uređaj pokvario i ako je dobio nov uređaj, onda uz to treba da ide i nova garancija. Takođe ne shvatam odakle pravo prodavcima da skraćuju garanciju koji je dao proizvođač, u ovom slučaju SHARP.

Uveren sam da oni o tome ne obaveštavaju proizvođača i zbog toga svi oštećeni građani treba da podignu tužbe. Onda će lepo na sudu da bude obavešten proizvođač da im trgovac skraćuje garanciju i siguran sam da mu se to nikako neće svideti.

U svim normalnim prodavnicama vlasnici na fabričku garanciju dodaju još kako bi privukli kupce, samo u ovoj skraćuju i onu koju je dao proizvođač. Iz svega ovoga i više je nego jasno da "Svetlost" ne veruje u kvalitet svoje robe čim skraćuje garanciju od proizvođača - jasan je Bogosavljević.
 

"Svetlost" bez odgovora

Kako bismo čuli i drugu stranu priče, kontaktirali smo i nišku firmu "Svetlost", koja u Srbiji posluje već 26 godina. Međutim, na našu žalost, niko nam se nije javljao na sve raspoložive brojeve telefona koje smo pronašli, a odgovor do zaključenja ovog broja nismo dobili ni na mejl sa pitanjima koji smo im uputili.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
 
 
 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem