KANCEROGENE ŠOLJE U IKEINOM ASORTIMANU: Uprkos najavi povlačenja i dalje dostupne potrošačima?!

KANCEROGENE ŠOLJE U IKEINOM ASORTIMANU: Uprkos najavi povlačenja i dalje dostupne potrošačima?! InformerDN
utorak, 21. 01. 2020. u 16:48
U putnim šoljama "troligtvis" pronađen dibutil ftalat u većoj količini od dozvoljene. Međutim i nakon saopštenja o povlačenju, opasan proizvod i dalje mogao da se poruči preko "Ikeinog" sajta

Robna kuća "Ikea" iz prodaje povlači putne šolje "troligtvis" jer su u njima pronađene veće količine opasnih supstanci. Međutim, te šolje i dalje mogu da se poruče preko sajta ove robne kuće, u šta smo se lično uverili.

Ftalati su opasni po zdravlje ljudi, toksični su po reproduktivne organe i remete rad hormonskog sistema Jasminka Ranđelović, "Alhem"

Ekipa Zaštitnika potrošača probala je da, nakon objave o povlačenju, onlajn pazari ovu šolju i ta opcija je bila moguća. Ispunjavali smo korak po korak i unosili potrebne podatke. A zatim je porudžbina uspešno i obavljena.

Sporne šolje, koje su duže vreme deo "Ikeinog" asortimana, sadrže kancerogenu supstancu dibutil ftalat (DBP), koja oštećuje jetru i bubrege, a može i da izazove karcinom dojke i prostate, neplodnost, kao i da uzrokuje hormonske poremećaje!

Zbog toga je švedska robna kuća pozvala kupce koji su kupili putnu šolju da prestanu da je koriste, jer su nedavni testovi pokazali da proizvod može da sadrži povećan nivo hemikalija iznad propisanih granica.

1.180
spornih šolja prodato u Srbiji

Inače, ftalati se najčešće koriste kao omekšivači, koji se dodaju plastici da bi se smanjila lomljivost proizvoda, kao i da se taj proizvod omekša, odnosno da se povećava fleksibilnost. Najlakše možete prepoznati da proizvod sadrži ftalate tako što imaju na sebi oznaku za reciklažu sa brojem tri.

Opasni efekti

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo veoma opasna stvar i da se ova otrovna supstanca nikako ne bi smela naći u proizvodima koji su na tržištu. Prema njihovim rečima, kontrola mora biti rigoroznija i ovako nešto više se ne sme ponavljati.

Povučeni proizvodi

Plastična šolja je samo jedan u nizu opasnih proizvoda iz "Ikeinog" asortimana:
 

* Iz prodaje su povučene plava i crvena dečja portikla "matvra" zbog rizika od gušenja. Švedska kompanija pozvala je kupce da prestanu da ih koriste

* Iz prodaje je povučeno oko 440.000 noćnih sijalica zbog opasnosti od strujnog udara, pošto se može skinuti spoljni plastični deo

* Iz prodaje su povučene dečije lampe zbog opasnosti od davljenja gajtanom

* Iz prodaje su povučene stolice za bebe zbog otvaranja bezbednosnih kopči

* Iz prodaje, ali samo u Americi i Kanadi, povučene su komode "malm" nakon smrti četvoro dece u SAD 

Programska koordinatorka Alternative za bezbednije hemikalije "Alhem" Jasminka Randelović objasnila je da su ftalati grupa organskih jedinjenja koji se namerno stavljaju u plastiku da bi ona bila mekana i savitljiva.

- Ftalati su klasifikovani kao opasni po zdravlje ljudi, izazivaju negativne efekte, toksični su po reproduktivne organe, odnosno utiču na smanjenje plodnosti i remete rad hormonskog sitema - upozorava Ranđelovićeva.

Kako je objasnila, naročito kritična doba su detinjstvo i pubertet, ali ftalati su veoma opasni i po trudnice.

- Poslednja istraživanja pokazala su da ftalati usporavaju razvoj govora i utiču na to da devojčice ranije ulaze u pubertet - ističe Ranđelovićeva.

Najbolje kad ih nema

Profesor na Hemijskom fakultetu Petar Pfendt kaže za Zaštitnik potrošača da ftalati izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme i da nikako ne bi smeli da se nađu u proizvodima za ljudsku upotrebu.

- Ova neželjena supstanca spada u veliku grupu hemikalija koje se stavljaju u kozmetiku, ulja, a posebno u plastiku. Njenom upotrebom plastika postaje mekša i savitljivija, pa je idealna i za igračke, plastične posude, šolje, pribor! Zbog svoje štetnosti može da izazove karcinom dojke i prostate, ošteti jetru i bubrege, izazove neplodnost, ali i da prouzrokuje hormonske poremećaje - upozorava Pfendt i dodaje:

Najlakše možete prepoznati da proizvod sadrži ftalate tako što ima oznaku za reciklažu sa brojem 3

- Dozvoljen nivo ftalata je do 0,1 odsto, ali ne bi trebalo da se nađe u proizvodima ni u kojoj meri. Naročito je opasan kada se nađe u predmetima namenjenim deci, koja sve plastične stvari stavljaju usta, iz njih jedu ili piju, drže ih u rukama - objašnjava naš sagovornik.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević napominje da testovi za hemijski sastav moraju da se rade detaljnije zato što je bezbednost potrošača na prvom mestu.

- Mora više da se kontroliše uvoz i da se poštuju evropski standardi za kvalitet hrane, pića i opreme. Nedopustivo je da se takvi proizvodi uopšte puste na tržište, a ponajmanje da budu namenjeni deci. Baš kao što je ova putna šolja, koju mogu koristiti za napitke i deca i odrasli - kažu u ovom pokretu.

 

"Ikea": Niko u Srbiji još nije vratio šolju

U robnoj kući "Ikea" kažu za Zaštitnik potrošača da je prodato 1.180 "troligtvis" šolja i napominju da već godinama u potpunosti zabranjuju korišćenje dibutil ftalata u proizvodnji svih artikala koji dolaze u kontakt s hranom.

- U pogledu negativnih uticaja na zdravlje, granične vrednosti zasnivaju se na pretpostavci da jedna osoba tokom celog života iz šolje pije litar tečnosti dnevno. Redovnim kontrolama ustanovljeno je da se vrednosti utvrđene verifikacionim testovima urađenim na proizvodima poreklom iz Indije kreću od 0 do 1,8 mg/kg - kažu u "Ikei".

Na pitanje, nakon objave o povlačenju, koliko se kupaca javilo, oni otkrivaju:
- Našem kontakt-centru do 16. januara obratilo se manje od deset kupaca radi dodatnih informacija. Do istog vremena u robnu kuću "Ikea" nije vraćena nijedna šolja.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs 


 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem