OBRATITE PAŽNJU KADA KUPUJETE MESO: Uz ove savete uvek ćete kupovati sveže i prepoznati pokvareno!

OBRATITE PAŽNJU KADA KUPUJETE MESO: Uz ove savete uvek ćete kupovati sveže i prepoznati pokvareno! Shutterstock
petak, 24. 01. 2020. u 18:38
Ovo je osnovni test koji može otkriti da li je meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao

Danas je teško biti siguran u činjenicu da je meso, samo zato što se prodaje u marketu ili mesari, prošlo „zakonske propise“, da je ono ujedno i sveže, odnosno da nije pokvareno.

Kontrole kvaliteta postoje, ali nisu detaljne te je puno „crnih rupa“ u regulativama koje često omogućavaju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako je ima na pakovanju (u marketima je obavezna za razliku od mesara). Svakako je mnogo sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko skuplje, ali s dobrim razlogom – manje su šanse da je staro.

Kontrola boje i mirisa

Ovo je osnovni test koji može otkriti da li je meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa – meso živine ima od plavičasto bele do žućkaste boje. U savršenim uslovima, svinjetina treba da ima roze-sivkastu boju. Kod pregledanja piletine obratite pažnju na delove oko kosti – oni ne smeju da budu tamniji, a grudna kost bi trebalo da bude savitljiva.

Većina ljudi povezuje meso s jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja vazduhu. Ako je mleveno meso vakuumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je reč o starijoj životinji – premda to ne znači da je meso pokvareno. Uopšteno gledajući, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije.

Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba da bude prošaran tankim, a ne širokim žilicama – dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Primetite li na junetini sivkaste ili crne delove – ne kupujte meso.

Kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća – pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama.

Kod jagnjetine meso treba da bude svetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i standardnim mirisom jagnjetine – ako je jagnje bilo u zamrrzivaču onda je miris smanjen ili nepostojeći.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem