NE ŽELE SVI UNIVERZALNE PUNJAČE: Jedan tehnološki gigant ima više od milijardu razloga protiv

NE ŽELE SVI UNIVERZALNE PUNJAČE: Jedan tehnološki gigant ima više od milijardu razloga protiv pixabay.com
utorak, 28. 01. 2020. u 10:00
Poslanici Evropskog parlamenta žele da izađu u susret potrošačima i smanje elektronski otpad kroz uvođenje univerzalnog punjača za sve mobilne uređaje - objavljeno je početkom ove nedelje, kada su iz EP zvanično zatražili i predloge Evropske komisije za sprovođenje tog plana

Jedinstveni punjač za mobilne telefone, tablete, e-čitače, pametne kamere i nosive elektronske uređaje trebao bi biti USB-C, a cilj je smanjenje elektronskog otpada i troškova, te poboljšanje bezbednosti i interoperabilnosti punjača.

Prema istraživanju iz 2014. broj različitih punjača za mobilne telefone smanjen je sa 30 u 2009. na tek tri (USB-C, Micro USB i Lightning). Uprkos tome, kod kupovine novog uređaja novi punjač automatski se dobija sa uređajem, što dovodi do generisanja novog otpada.

Kao jedan od najprozvanijih u ovom slučaju našao se Epl koji uporno odbija da Lightning priključak zameni onim tipa USB-C, a sada su nešto detaljnije pojasnili svoje viđenje.

Epl je svoj Lightning standard za priključke uveo 2012. godine i od tada su, kažu, isporučili više od milijardu sa njim kompatibilnih uređaja, kao i milione dodataka.

Uvođenje nove evropske regulative, koja bi ih prisilila na odbacivanje Lightninga, dovelo bi do stvaranja novog elektronskog otpada jer bi njihovi korisnici bili primorani da nabavljaju nove kablove, umesto da sa svim uređajima koriste postojeće.

Napominju da Epl već ima USB-C punjač koji je kompatibilan sa svim ajfonima i ajpedima, a uređaji se na njega spajaju putem USB-C–na–Lightning kabela. Iz ove kompanije takođe smatraju da dodatne regulative nisu potrebne jer industrija ionako već sama od sebe kreće prema standardu USB-C, bilo ugradnjom priključaka ili putem kablovskih adaptera.

Dodatno zakonsko ograničenje priključaka na mobilnim uređajima gušilo bi inovativnost i tehnološki napredak i naštetilo brojnim kupcima, kao i privredi Evrope, poručuju iz Epla.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem