TURISTIMA OSTAVITI OTVORENE RADNJE: Rad nedeljom stvar dogovora poslodavaca i radnika?!

TURISTIMA OSTAVITI OTVORENE RADNJE: Rad nedeljom stvar dogovora poslodavaca i radnika?! Informer - Zoran Sinko
petak, 31. 01. 2020. u 17:01
Treba ostaviti poslodavcima i radnicima da se dogovore kako će organizovati rad, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević povodom inicijative da se u trgovinama zabrani rad nedeljom.

Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, Ðorđević je rekao da Ustav i zakon omogućavaju rad nedeljom, a da je poslodavac dužan da obezbedi radnicima jedan dan za odmor.

Taj dogovor o tome kako će se raditi, kaže ministar, treba da bude u interesu i poslodavaca i radnika, u smislu zarade i jednih i drugih.

Saglasan je, kaže, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji se protivi inicijativi za zabranu rada nedeljom i ocenio da bismo uvođenjem te zabrane sami sebi napravili problem.Najavio je uskoro i radnu grupu za izmenu Zakona o radu, što će, navodi, biti prilika da se i ovom pitanju razgova.

Naveo je da bi se odluka o zabrani rada nedeljom negativno odrazila na turizam koji beleži rast u Srbiji.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković kaže da pitanje rada nedeljom ne treba izdavajati u toj meri i da ono treba da bude stvar kolektivnog pregovaranja, uz definisanje plaćanja i eventualno mreže dežurnih trgovina.

Potpredsednik Saveza samostalnih sinidkata Srbije Duško Vuković kaže da sindikat traži da u zakonu piše da je nedelja dan odmora, a ne da je nedelja "po pravilu dan odmora", kako je po važećem zakonu.Naglasio je da zahtev da se zabrani rad trgovina nedeljom ne znači zalaganje za manje rada.

"MI želimo da radimo", rekao je Vuković i dodao da po zakonu radna nedelja po pravilu traje pet dana, da se sedmično radi po 40 časova i da rad nedeljom nije regulisan.

Naveo je da je po podacima sindikata skoro jednoglasna podrška inicijativi o zabrani rada nedeljom.


 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem