E-TURISTA DONOSI OLAKŠANJE: Svi podaci na jednom mestu, bolje poslovanje u turizmu!

E-TURISTA DONOSI OLAKŠANJE: Svi podaci na jednom mestu, bolje poslovanje u turizmu! pexels.com
utorak, 04. 02. 2020. u 11:56 >> 15:04
Centralni informacioni sistem eTurista trenutno je u pilot fazi i testiraju ga jedinice lokalne samouprave u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji i Sokobanji, a njegova puna primena u celoj Srbiji, očekuje se u aprilu mesecu 2020. godine, kažu u resornom ministarstvu.

Ovaj sistem za prijavu i odjavu turista, objedinjavaće sve podatke o ugostiteljskim objektima za smeštaj i ugostiteljima, i tako olakšavati poslovanje.

- Njihova zakonska obaveza je da evidentiraju goste i da prijavljuju MUP-u, a sada će to raditi elektronski, posredstvom eTuriste sa bilo kog uređaja povezanim na internet. Osim jednostavnijeg prijavljivanja domaćih i stranih turista, biće omogućeno i direktno obračunavanje boravišne takse, a ugostitelji će imati i mogućnost onlajn podnošenja zahteva za kategorizaciju, kao i mnoge druge olakšice - kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dodaju da će zahvaljujući radu eTuriste imati realniju sliku o stvarnom broju turista u našoj zemlji i njihovim karakteristikama, što će omogućiti da kreiraju adekvatniju ponudu za njih.

Takođe, znaće se stvarni doprinos turizma BDP-u, što direktno utiče i na povećanje sredstava koje država izdvaja za razvoj turizma, a s obzirom da siva ekonomija predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se suočava turistička privreda u Srbiji.

Procena stručne javnosti je da se minimum 30 - 40 odsto ugostiteljske delatnosti koju obavljaju fizička lica realizuje u sivoj zoni, a stanje na tržištu ukazuje da je taj procenat još veći.

Kontrole su konstantne, jer su novi propisi na snazi još od marta 2019. godine, objašnjavaju u ministarstvu. Svi ugostitelji koji pružaju uslugu smeštaja, do sada je trebalo da završe postupak kategorizacije ili evidentiranja, kažu u Ministarstvu.

Ugostitelji koji pružaju uslugu smeštaja u ugostiteljskom objektu tipa kuća, apartman, soba i seosko turističko domaćinstvo moraju fizički podneti zahtev za kategorizaciju u lokalnim samoupravama.

Isti postupak moraju da primene i ugostitelji koji nemaju obavezu kategorizacije svojih objekata, ali imaju obavezu evidentiranja objekta u jedinci lokalne samouprave. To su objekti poput hostela, prenoćišta, konačišta, botela, hanova, konaka, etno kuća, lovačkih domova, kuća i koliba, salaša, vila i drugi koji prvi put imaju obavezu evidenitaranja.

Obavezu kategorizacije imaju i hoteli, moteli, turistička naselja, kampovi, pansioni, ali kod ministarstva nadležnog za turizam. Kontrole će vremenom biti sve intenzivnije, a kazne za neispunjavanje ovih zakonskih dužnosti kreću se od 150.000 do 800.000 dinara.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Ja
14.07.2020. / 12:39

A kad nestrucni rade u turistickim organizacijama, agencijama, skolama, ministarstvu, inspekciji ...zar to nije PREVARA ZA KOJU NADLEZNI NE ODGOVARAJU A IZ TOGA PROIZILAZE VELIKE STETE RAZNE VRSTE! Dokle nestrucnida zauzimaju mesta strucnjaka pa se poslecudimo zasto je usluga losa i stetna po korisnike usluga!

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem