SITNIM SLOVIMA KRILI BITNE INFORMACIJE: NBS kaznila dve banke zbog nepropisnih reklama i to nije sve

SITNIM SLOVIMA KRILI BITNE INFORMACIJE: NBS kaznila dve banke zbog nepropisnih reklama i to nije sve Shuterstock
sreda, 05. 02. 2020. u 11:37
Narodna banka Srbije (NBS) kaznila je dve banke zbog netačnih, odnosno nepropisnih reklama a one su, kako se nezvanično saznaje, kažnjene uglavnom zbog toga što u reklamama nisu saopštile ključne informacije o uslovima korišćenja usluge kako bi korisnik već nakon reklame mogao da proceni osnovna svojstva proizvoda koji se reklamira.

"Centralna banka ne želi da saopšti o kojim finansijskim institucijama je reč pravdajući se da je to poverljivo, kao i kolike im je novčane kazne izrekla".

Kako saznajemo NBS je kaznila dve banke zbog netačnih reklama, a u toku su još dva postupka, protiv još dve banke koje posluju u Srbiji zbog sličnog prestupa. Prema zakonskoj regulativi one mogu da dobiju kazne zbog ovog prekršaja i do milion dinara, uz obavezu da izmene reklamu.

- Najčešća nepravilnost koju smo uočili je nepoštovanje načela izbalansiranosti informacija, odnosno to što nije obezbeđeno da do korisnika putem reklame ne stignu samo informacije koje banka ističe kao prednosti određene finansijske usluge, koje je čine konkurentnom na tržištu, već i ključne informacije o uslovima pod kojima se takva usluga može koristiti - navodi se u odgovoru NBS

NBS nadzire oglašavanje banaka od stupanja na snagu Odluke o bližim uslovima oglašavanja finansijskih usluga, odnosno od 1. aprila 2019. godine.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem