OTVORITE ČETVORE OČI: Uz ovih osam saveta nesavesni trgovci neće moći da vas pokradu

OTVORITE ČETVORE OČI: Uz ovih osam saveta nesavesni trgovci neće moći da vas pokradu Shutterstock
sreda, 05. 02. 2020. u 17:43
Koliko vam se puta desilo da se posle neke kupovine osećate prevarenim. Nesavesni trgovac vam je uvalio robu koju niko neće, ili vam se desilo da da ste na rafu videli jednu cenu, dok su vam na kasi požurili da naplate drugu

Iskušenja je napretek, ali uz ovih osam saveta koje vam donisi Zaštitnik potrošača, vaša kupovina bi mogla da bude kudikamo lakša. Važno je da ih zapamtite.

NA ŠTA SVE TREBA DA OBRATITE PAŽNJU DA VAS NE POTKRADU

1. Cena proizvoda na akciji često je neznatno niža od regularne cene, za dinar ili čak manje.

2. Veća pakovanja ili paketi su često skuplji nego da robu kupujete u manjim paketima ili na komad.

3. Pojedini marketi koji prodaju gotova jela kupcima naplaćuju i plastična pakovanja kao hranu, umesto da ih izmere i odbiju njihovu težinu pre sipanja jela.

4. Pakovanja rinfuzne robe ili sitnih kolača mogu da sadrže manju gramažu od označene na pakovanju.

5. Kupcima se dešava da im na kasi naplate proizvod po punoj ceni iako je na rafu pisalo da je na popustu. Kad kupac to primeti, trgovci se pravdaju da nalepnica s popustom nije skinuta greškom. To vas ne treba da zanima, prema zakonu su dužni da vam robu naplate po istaknutoj ceni.

6. Jedan od trgovačkih trikova jeste i to da se proizvodu podigne cena, pa se onda stavi na akciju sa nižom cenom, što se najčešće dešava pred vikend, kad se najviše kupuje.

7. Pre nego što pazarite pakovanje proizvoda sa oznakom "plus jedan gratis", proverite da li je zaista tako jer se često dešava da je cena takva da u stvari platite i poklon.

8. Ima slučajeva da trgovci proizvode kojima je istekao rok trajanja, a za koje procene da neće naškoditi kupcima, prelepe nalepnicama s novim rokom trajanja.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem