HRANA SVE SKUPLJA: Četvrti mesec zaredom svetske cene hrane u stalnom porastu

HRANA SVE SKUPLJA: Četvrti mesec zaredom svetske cene hrane u stalnom porastu Shutterstock
četvrtak, 06. 02. 2020. u 17:59
Svetske cene hrane porasle su četvrti mesec zaredom u januaru, podstaknute skokom kotacija biljnih ulja, šećera i pšenice, objavila je danas Agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO-v indeks cena hrane, koji meri mesečne promene cena prehrambene korpe koju čine žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer, imao je prošlog meseca prosečnu vrednost od 182,5 poena, što je rast od 0,7 odsto u odnosu na decembar, prenosi Rojters.

U izveštaju, FAO procenjuje se da je proizvodnja žitarica u 2019. godini zabeležila novi rekord, i da će u konačnom bilansu biti za 2,3 procenta veća od roda 2018.


Indeks cena žitarica je u januaru porastao za 2,9 odsto u odnosu na prethodni mesec, dostigavši najviši nivo od maja 2018. godine, pri čemu su poskupele sve glavne žitarice sa pšenicom na čelu.

Indeks cena biljnih ulja skočio je za 7,0 procenata na trogodišnji maksimum u januaru, cene šećera su zabeležile rast od 5,5 posto, dok je indeks cena mlečnih proizvoda povećan za 0,9 odsto.

Nasuprot tome, indeks cena mesa je pao za 4,0 procenta okončavši 11-mesečni uzastopni rast, pri čemu su opale cene svih kategorija mesa "usled smanjenih kupovina, naročito iz Kine i Dalekog istoka", saopštio je FAO.

FAO je takođe objavio novu prognozu svetske proizvodnje žitarica, predviđajući da će ona iznositi rekordnih 2,715 milijardi tona ove godine.


 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem