PROVIZIJA PALA NA SUDU: Eurobanka izgubila spor zbog praćenja kredita, moraće da isplati paprenu odštetu!

PROVIZIJA PALA NA SUDU: Eurobanka izgubila spor zbog praćenja kredita, moraće da isplati paprenu odštetu! InformerDN
četvrtak, 13. 02. 2020. u 13:50
Klijentu iz Požarevca banka će morati da isplati čak 986.326 dinara, iznos koji mu je uzela na ime godišnje naknade za praćenje pozajmice, odlučio je Privredni apelacioni sud

Da je naplata praćenja ili administriranja kredita, i to u procentualnom iznosu od pozajmljene sume nezakonita, potvrdio je i Privredni apelacioni sud u Beogradu.

Apsolutno je nepoznato koji to posao banka obavlja "prateći" kredit, niti koje objektivne troškove ima u tom "poslu"
Dejan Gavrilović, 'Efektiva'

Nedavno je doneta prva pravosnažna presuda prema kojoj banka klijentu mora da vrati novac koji mu je uzela po tom osnovu.

Prema presudi, Eurobanka mora da isplati čak 986.326 dinara klijentu iz Požarevca koji je 2007. godine uzeo pozajmicu jer mu je naplaćivala naknadu za praćenje kredita u iznosu od jedan odsto na godišnjem nivou.

Sud je utvrdio da je sledeća ugovorna odredba apsolutno ništavna: "Dužnik je saglasan da banci plaća godišnju naknadu za praćenje kredita u iznosu od 1% obračunatu za odobreni iznos, a ne manje od 80 švajcarskih franaka, plativu po srednjem kursu NBS, i saglasan je da banka zaduži njegov tekući račun za iznos naknade."

Nepoznat posao

Dejan Gavrilović, predsednik udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", kaže da, ako u svom ugovoru o kreditu imate neku od navedenih formulacija (praćenje, administriranje ili održavanje kredita), imate mogućnost za povraćaj tako naplaćenog novca jer se radi o nezakonitoj naplati, iz najmanje dva razloga:

1 odsto godišnje od iznosa kredita banka je uzimala klijentu

- Posao takozvanog praćenja kredita nije usluga koja se pruža klijentu, jer otplata kredita ne zavisi od nekakvog praćenja, niti administriranja.

Apsolutno je nepoznato koji to posao banka obavlja "prateći" kredit, niti koje objektivne troškove ima u tom "poslu" - kaže Gavrilović i dodaje da je to upravo ova presuda i potvrdila.

Velika zarada

Kako kaže, udruženje, na čijem čelu već godinama radi, govori da su te i njima slične naknade nezakonite.

- Banka, prema Zakonu o obligacionim odnosima, ne sme da naplaćuje ništa osim kamate kao cenu koštanja kredita. U kamatnoj stopi banka treba da ukalkuliše sve troškove koje ima i kroz kamatnu stopu da naplati te troškove i da zaradi, to nije sporno, ali banke rade to što rade.

Uđete u banku, aplicirate za kredit, oni vam odobre i naplate proviziju, naplate proviziju za praćenje kredita, ako hoćete prevremeno da ga otplatite - oni vam naplate proviziju za to, hoćete reprogram - oni naplate i to... Komentar Eurobanke na pomenutu presudu nismo dobili.

 

I dalje naplaćuju praćenje kredita

Proučavajući kreditne ponude banaka koje posluju na srpskom tržištu, došli smo do zaključka da su skoro sve ukinule trošak praćenja kredita, iako je to donedavno bilo sastavni deo njihove ponude. Međutim, u kreditnoj ponudi Eurobanke, koja je izgubila zbog toga sudski spor, i dalje stoji da se praćenje kredita naplaćuje.

           PRIMER NAPLATE PRAĆENJA KREDITA

iznos kredita                    period otplate                            naknada

200.000                             83 meseca                            24.900 dinara

500.000                             83 meseca                            62.250 dinara

1.000.000                          83 meseca                            41.500 dinara

2.000.000                          83 meseca                            83.000 dinara

Ukoliko u ovoj banci uzimate keš kredit, mesečna naknada za praćenje kredita iznosi 0,15% od iznosa odobrenog kredita, ako je suma do 599.999 dinara. Za sume od 600.000 do 2.000.000 dinara, uzeće vam svakog meseca 0,05%. Isto je ako uzimate i potrošački, auto ili refinansirajući kredit.

Iako 0,15 odsto deluje simbolično, kada to stavite na papir, suma nije nimalo zanemarljiva. Na primer, ako od banke pozajmite 500.000 dinara sa rokom otplate od 83 meseca, koliki je maksimum u ovoj banci, za praćenje kredita banci platićete čak 62.250 dinara, što je 12 odsto od pozajmljene sume.
Odgovor Eurobanke na pitanje zašto i dalje naplaćuju ovu uslugu i da li će je ukinuti nismo dobili.

   

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Zvezdan Nikolić
14.02.2020. / 10:07

Kredit podignut 02.04.2018 od 200,000.00 RSD na36 meseci u Eurobanku, fiksna naknada za praćenje kredita od 0.15% naplaćuje se sa ratom, kome da podnesem tužbu inače sam iz Leskovac

Dragana
15.02.2020. / 10:45

Sramota je sto banke angazuju razne agencije da za njihov racun zovu klijente i potrazuju razna dugovanj od njih,kako za tekuce racune,tako za kredite,odrzavanja racuna i slicno i to cak i vikendom i u kasnim popodnevnim i vrcernjim satima. Na taj nacin banke grubo krse Zakon o tajnosti podataka i informacija o klijentu,pored nezakonite naplate nepostojecih troskova. Primer- VOJVODJANSKA BANKA,EUROBANKA,SBERBANKA,KOMERCIJSLNA,INTESA koje su angazovale cak i po tri agencije tog tipa.

Juliska Gligorić
15.02.2020. / 11:36

Poštovani. Moj suprug i ja smo u Poštanskoj štedionici i Banka i ntezi podigli oko 6 kredita u poslednjih 10 godina i svaki put su nam naplaćeni troškovi obrade kredita u procentualno iznosu. Želela bih da znam kakva su naša prava.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem