POJEFTINILO GORIVO: Evo kako su se dešavanja na globalnom tržištu odrazila na Srbiju

POJEFTINILO GORIVO: Evo kako su se dešavanja na globalnom tržištu odrazila na Srbiju Promo
četvrtak, 13. 02. 2020. u 17:31
Cene nafte padaju već šestu sedmicu. Od prošle nedelje gorivo je počelo da pojeftinjuje i na domaćim pumpama

Cene nafte od početka godine niže su najmanje za 20 posto. To se odražava i na cene na našim pumpama pa od prošle sedmice naftni derivati pojeftinjuju.

Cene nafte padaju već šestu sedmicu. Od prošle sedmice gorivo je počelo da pojeftinjuje i na domaćim pumpama. Derivati su do danas jeftiniji do četiri dinara.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović je rekao da se uticaj a globalnog tržišta ostvaruje i na srpsko i da je zbog toga pad cena goriva očekivan.

Međutim, kaže Mićović, 55 odsto maloprodajne cene goriva čine državna zahvatanja, i stoga se svi ti uticaji odnose samo na 45 odsto cene. Sada su naftne kompanije odreagovale jer su njihovi troškovi manji.

Mićović objašnjava da na cenu goriva utiče mnogo faktora, a ne samo cena sirove nafte, i zbog toga je nezahvalno prognozirati dalje kretanje cena.

Objašnjava i da naftne kompanije optimizuju zalihe prema tržištu. Navodi da bi država mogla, u periodu kada se proceni da su cene niže, da poveća zalihe.

Ipak, Mićović kaže da većina država to ne radi.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Marko
15.02.2020. / 12:02

Pojeftinilo je samo na internetu i u nekim novinama, a na pumpama cena je ista i ne mrda na dole samo na gore. HVALA NA RAZUMEVANJU!

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem