KORONAVIRUS OBORIO CENU NAFTE! Stručnjaci najavljuju: Vrednost crnog zlata i dalje u silaznom trendu

KORONAVIRUS OBORIO CENU NAFTE! Stručnjaci najavljuju: Vrednost crnog zlata i dalje u silaznom trendu InformerDN
petak, 21. 02. 2020. u 12:23
Cena sirove nafte tipa Brent (referentna za evropsko tržište) je bila na nivou od 56,6 dolara po barelu, što je 17,5 odsto niže u odnosu na početak januara 2020. Cena nafte tipa WTI bila je na 51,2 dolara po barelu (-18,8 odsto od početka godine), piše portal SEEbiz.

Prema podacima međunarodne agencije za energiju (The International Energy Agency), globalnu potražnju za naftom teško je pogodio novi korona virus (Covid-19) i snažno usporavanje kineske ekonomije.

IEA sada očekuje da će u prvom tromesečju ove godine potražnja pasti za 435 hiljada barela dnevno na godišnjem nivou, što je prvo tromesečno smanjenje u više od 10 godina. Smanjene su i prognoze za celu 2020. godinu za 365 hiljada barela dnevno, na 825 hiljada dnevno, najniži nivo od 2011. Niža potrošnja od očekivane smanjila je rast na 885 hiljada barela dnevno u zemljama OECD-u u 2019.

Globalna ponuda nafte pala je za 0,8 miliona barela dnevno u januaru, na 100,5 miliona barela dnevno. Blokadom Libije smanjena je proizvodnja, a proizvodnja iz UAE je pala za 0,3 miliona barela dnevno.

Međutim, ukupna svetska proizvodnja ostala je gotovo nepromenjena u odnosu na godinu ranije budući da je smanjena ponuda zemalja OPEC-a nadoknađena povećanjem proizvodnje izvan OPEC-a od 2,1 miliona barela dnevno.

Cene fjučers ugovora za sirovu naftu na međunarodnim tržištima pale su za 10 dolara po barelu tokom januara u iščekivanju negativnog uticaja korona virusa na potražnju. Cena nafte proizvedene na Bliskom Istoku, Severnom moru i zapadnoj Africi, popularnoj kod kineskih rafinerija, pala je, dok je prekid proizvodnje u Libiji podržao alternativne izvore sirove nafte iz Alžira i Azerbejdžana.

Uz nastavak neizvesnosti, strahova i špekulacija oko pravih razmera epidemije korona virusa, stručnjaci ostaju pri očekivanjima o silaznom trendu cena sirove nafte tokom ove godine usled već postojeće prekomerne ponude i potencijalnog daljeg slabljenja rasta potražnje.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem