ELEKTRIČNI TESLA IDE U NEMAČKU: Vlasnik kompanije dobio zeleno svetlo gradiće gigafabriku

ELEKTRIČNI TESLA IDE U NEMAČKU: Vlasnik kompanije dobio zeleno svetlo gradiće gigafabriku APfoto
petak, 21. 02. 2020. u 14:49
Američki proizvođač eletričnih automobila Tesla dobio je "zeleno svetlo" od Višeg upravnog suda Berlin-Brandenburga da nastavi krčenje

Sud je javio da je odluka konačna i da Tesla može da nastavi da krči šumu radi izgradnje svoje "gigafabrike" u blizini Berlina.

Sud je na taj način odbacio zahteve ekoloških aktivista da se definitvno zabrani seča šume, piše Dojče vele (DW).

Aktivisti za zaštitu životne sredine su prethodno, 18. februara, uspeli da isposluju sudsko rešenje o privremenoj obustavi radova na gradilištu. Sud je, međutim, tada upozorio da eko-aktivisti ne treba da shvate njegovo rešenje o privremenoj zabrani Teslinog projekta kao svoju pobedu.

Tesla je pre toga od državne agencije za zaštitu životne sredine dobio rok od tri dana da raskrči šumu radi pripreme zemljišta za izgradnju fabrike, ali su radovi zaustavljeni već drugog dana.

Lokalni aktivisti iz dve organizacije - Zelene lige Brandenburga i Asocijacije za prostorno planiranje i zaštitu vrsta u Bavarskoj - navode da će "gigafabrika 4" (GF4), koja će proizvoditi električne baterije i automobile, uticati na lokalnu floru i faunu i snabdevanje vodom.

Ilon Mask, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije Tesla, tvrdi međutim da će GF4 trošiti daleko manje vode od uobičajene dnevne potrošnje nego što tvrde aktivisti, dodajući da šuma koja se krči "nije prirodna - već posađena za potrebe kartonske industrije i samo mali deo će biti iskorišćen za GF4, prenosi DW.

Tesla planira da započne izgradnju objekta ove godine i da krene s proizvodnjom vozila 2021. Kompanija je najavila da ima za cilj proizvodnju 500.000 automobila godišnje.

To će biti četvrta "gigafabrika" ove kompanije. Ostale su nalaze u Nevadi, Njujorku i odnedavno u Šangaju, u Kini.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem