HLEB NAŠ NASUŠNI: Najskuplji je u Norveškoj, jeftin je u Estoniji, ali nama bi i to bilo skupo?!

HLEB  NAŠ NASUŠNI: Najskuplji je u Norveškoj, jeftin je u Estoniji, ali nama bi i to bilo skupo?! Shutterstock
četvrtak, 05. 03. 2020. u 09:00
Aktuelno istraživanje Eurostata pokazalo je da je hleb najjeftiniji u Rumuniji, a najskuplji u Norveškoj. Grci, međutim, tvrde da je ova namirnica najpovoljnija u Estoniji, a potom u Grčkoj

Grci su u sklopu svoje Nacionalne federacije pekara došli do podatka da je u Evrozoni hleb najjeftiniji u Estoniji (0,83 evra po kilogramu), pa onda u Grčkoj (0,87 evra po kilogramu).

Uzet je uzorak na osnovu 603 potrošača, koji su kupovali u periodu između 21. i 24. oktobra 2019. godine. Dve trećine pekara nalazi se oko glavnog grada - Atine.

S druge strane, aktuelno istraživanje Eurostata koje se bavi komparacijom cena hrane, pića i duvana, uključivalo je 28 članica EU, kao i ostale zemlje, i pokazalo je da je hleb najjeftiniji u Rumuniji i Poljskoj. Istraživanje je rađeno pre izlaska Velike Britanije iz EU, trenutno ima 27 članica, piše Telegraf biznis

Hleb je definitivno najskuplji u Norveškoj (3 evra), Luksemburgu (2,20 evra), Danskoj (2 evra), na Islandu (2 evra), u Austriji (1,7 evra).

Negde na sredini liste su Španija, Slovenija, Hrvatska, Nemačka, kao i Grčka. Poznato je da je našim turistima u Grčkoj cena hleba često paprena, pa se umesto za onaj iz pekare, odlučuju za tost iz marketa.

Van Evrozone, generalno je najskuplja Švajcarska, i to ne samo kada je reč o hlebu, već i o ostalim namirnicama kao što su meso i riba.

Kipar ima najviše cene za mleko, sir i jaja, a Austrija za meso i ribu, kada je reč o članicama EU.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem