MASKE USKORO U SVIM APOTEKAMA: Veće isporuke do kraja nedelje, dovoljno kafe i južnog voća

MASKE USKORO U SVIM APOTEKAMA: Veće isporuke do kraja nedelje, dovoljno kafe i južnog voća Reuters
utorak, 24. 03. 2020. u 12:21
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ukazao je da će ove nedelje apoteke dobiti zaštitne maske, kao i da nema nikakvih nestašica osnovnih namirnica.

Ljajić je, gostujući na RTS-u, naglasio da zaštitne maske nisu najtraženija roba samo u Srbiji već i u svetu, navodeći da je cena maske u SAD sa početnih 60 centi skočila na 7 dolara.

Objasnio je da je na globalnom nivou nastao problem, jer su fabrike u Kini stale sa proizvodnjom kada je počela pandemija virusa korona i tek ponovo počinju da ih prave. Turska, koja je drugi svetski proizvođač, prema njegovim rečima, zaustavila je izvoz dok ne zadovoljni domaću potražnju.

"Očekujemo ove nedelje iz Kine novu isporuku od 10 miliona maski. Dobra vest je i što su domaći proizvođači krenuli sa proizvodnjom. Očekujem ove nedelje isporuku iz Kine u apotekama i to neće biti jedine isporuke. Očekujemo i komercijalne isporuke iz Kine", objasnio je Ljajić.

Kada je reč o južnom voću, ukazao je da će sigurno dolaziti do usporenog snabdevanja i možda i povećanja cene zbog tražnje, ali i cene transporta.

"Putnički saobraćaj je obustavljen, ali ne i transport robe", dodao je on.

Upitan da li postoji nestašica kafe na svetskom nivou, kako neki mediji pišu, Ljajić je kazao da veruje da je isto objašnjenje i za kafu. Kazao je da mu niko iz trgovinskih lanaca nije ukazao na nestašicu kafe niti da bi mogao da bude problem u budućnosti.

"Ne očekujem nestašicu, ali očekujem da će doći do navale na kafu nakon vašeg pitanja, jer je važnije pitanje da li neće biti kafe, od mog odgovora da nema problema", dodao je Ljajić.

Na konstataciju da je američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon o zabrani gomilanja osnovnih životnih namirnica i da li postoji mogućnost da se to učini i kod nas, Ljajić je rekao da nije razmišljano o tome, ali da je donet čitav niz mera.

"Svet donosi vanredne mere i sva pravila su porušena. Mi imamo na raspolaganju odredbu koja nam daje pravo na ograničenje. Međutim, trgovci su sami ograničili kupovinu na ogromne količine, ali je ta mera u suštini neprimenjiva, jer ne može kasirka da se izbori sa nekim ko kupuje 10 kilograma brašna, a dozvoljeno je u prodavnici samo šest kilograma. Imamo dovoljno robe i nema potrebe da se ograničava kupovina", naglasio je on.

Što se tiče turizma, Ljajić je ukazao da je predsednik Srbije najavio paket ekonomskih mera, a deo će se odnositi upravo i na ovaj sektor koji je jedan od najviše pogođenih. Podsetio je da postoje već mere koje pomažu privredi, kao što je moratorijum na otplatu kredita, te je izrazio uverenje da će biti na raspolaganju sredstva Fonda za razvoj.

"Za desetak dana očekujem drugi paket mera koji je neophodan privredi da bi preživela. I druge zemlje u hodu usvajaju takve mere", rekao je Ljajić.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem